Schaken op het terras

De Schaakvereniging Wageningen is met zomerreces. Dat wil zeggen dat de gebruikelijke speellocatie in de Vredehorst voor twee maanden wordt verruild voor het terras van café Loburg. In de maanden juli en augustus wordt op de gebruikelijke donderdagavond vanaf 20.00 uur naar mogelijkheden gezocht om de tegenstander een hak te zetten. Al meer dan tien jaar voelen de schakers zich meer dan welkom bij Loburg. Voor hen is het een ideale locatie om te spelen. Het biedt ze de gelegenheid om in contact te komen met inwoners van Wageningen en bij Loburg weten ze dat schakers dorst krijgen van nadenken. Het schaken is namelijk niet uitsluitend gereserveerd voor leden van de schaakclub. Af en toe wil er ook wel iemand aanschuiven voor een potje. “Maar iedereen is welkom om mee te spelen”, aldus voorzitter Kees Stap. “Er is genoeg schaakmateriaal aanwezig om ook anderen te laten schaken. Wij komen vanaf 20.00 uur aanwaaien. Zo rond half negen kijken we wie er op eigen gelegenheid een potje wil spelen of dat er animo is voor een toernooitje snelschaak of rapid. Vorige week hebben we met 19 schakers twee toernooitjes gespeeld. Tjerk Sminia dronk op de winst bij het snelschaak; Frits Gieltjes behaalde de meeste punten bij het rapid.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wageningen Student Chess Championship on the 2nd of March

Chess club Wageningen organizes a chess tournament for students in Wageningen!
To participate, you must be registered at a secondary vocational education, a higher professional education or a University education within Wageningen. You can also participate if your study is outside Wageningen but your residence is Wageningen. This chess tournament is for everybody who enjoys chess; weather you are a beginner or advanced chess players. Knowledge of the chess rules is a requirement to participate.

Date: Monday 2nd March 2020
Start: 19.30 h
End: around 22.30 h
Location: University sports centre De Bongerd, Bornsesteeg 2, Wageningen (room 2)
Costs: free

Six rounds will be played. The playing tempo is 10 minutes per person per game + an increment of 5 seconds per move.
In addition to the fun of participating there will be a trophy to bring home for the first, second and third place.

For information and registration mail to swu.thymos@wur.nl

Teamverslag SOS 3 na ronde 5

Beste clubgenoten  en andere belangstellenden,

Ik heb jullie afgelopen maanden tweemaal op de hoogte gehouden van het wel en wee van ons 3e SOS team in poule 2G. Gisteravond de vijfde ronde, en dit zien we vandaag op de site van Netstand:

                                            MP         BP

1. S.V. Wageningen 3      8             20.5

2. Millingse S.V. 1            7             24.5

3. S.V. U.V.S. 2                 7             22.5

4. S.V. P.I.O.N. 2              5             18

5. Arnhemsche S.V. 5      4             16.5

6. S.V. Tornado 1              3             14

7. S.V. Mook 1                   2             18.5

8. Arnhemsche S.V. 6      0             9.5

No more words.  Of toch wel. Het beeld is vertekend want UVS en PION moeten nog spelen (of hun uitslag doorgeven). Wij hebben al gespeeld tegen nrs 4 t/m 8. Daarom staan zij zo laag….     En wat verder opvalt is dat wij relatief weinig bordpunten hebben. Daarom zullen wij nooit promoveren ( maar zeg nooit nooit….). Het gevecht tegen de mannebroeders uit Arnhem  was niet erg spannend. Twee vroege remises,  gevolgd door winst voor Gerbert en Eric. Hans berustte in remise en Rijk, die verzuimde de dames te ruilen (Rijk toch!!) ging er af tegen een leeftijdgenoot. Tussenstand 3½-2½ met mooie stellingen voor Wouter en Anja.  Wouter en een late remise voor Anja. Jan-Willem gaf een prachtige stelling weg door een onoplettendheid die bijna mat via H2 in het hoekje veroorzaakte. Gevolg eeuwig schaak. Corniek speelde een rustige partij tegen een rustige speler. Nadat het smeulend vuurtje uitdoofde, keken beide koningen om zich heen en zagen wat pionnen, een paard en een loper. Gerbert probeerde de witte koning in quarantaine te zetten. Altijd opletten voor pat! Eric walste  rustig door  en gaf geen kans weg. Wouter kwam ergens een paardje voor en speelde dat in de volgende vijftig (?) zetten rustig uit, gaf tenslotte op het juiste moment zijn paard terug en kon alle resterende pionnen oprapen.  Anja kreeg een pion voordeel in een stelling met  zes pionnen en een toren. Zij beheerste de open lijn. Toen de pionnenlinie openbrak en de koningen actief werden, leek dat in haar voordeel beslissend te zijn. Tijd genoeg en de tussenstand gaf haar de ruimte het te proberen… Het lukte niet.

Na afloop was het een vrolijke boel aan de bar, die tot bijna 02:00 open bleef.

Jan-Willem

Rob Bertholee schafeltenniskampioen


Rob Bertholee is vrijdagavond zoals verwacht vrij probleemloos schafeltenniskampioen van Wageningen geworden. Alleen tegen Sander van Eijk kwam hij tijdens de schaakpartij goed weg met remise. Alle overige tafeltennis- en schaakpartijen wist hij vrij eenvoudig te winnen.
De strijd om de tweede plaats was spannender. Door een 4-0 overwinning in de laatste ronde op Sander wist de Duitser Thorsten Brandt het zilver te bemachtigen. Derde werd Robin van Leerdam na een eindsprint in de laatste drie rondes.
Het Wagenings schafeltennis is nog immer populair bij de Wageningse schakers. Met tien van de drieëntwintig deelnemers was de schaakvereniging hofleverancier van dit toernooi dat bij Shot Wageningen gehouden werd.

Zie hier een leuk filmpje van Johan van den Brink van deze avond.


Bevrijdingsschaaktoernooi 2020

Op dinsdag 5 mei staat de 72e editie van het Bevrijdingsschaaktoernooi op de agenda. Universitair Sportcentrum De Bongerd aan de Bornsesteeg 2 is dan wederom de oase van rust in een drukke stad. De combinatie van de Bevrijdingsfeesten in de stad en het schaaktoernooi trekt elk jaar vele amateurs en topspelers naar Wageningen.

Details:
Datum: Dinsdag 5 mei 2020
Locatie: Universitair Sportcentrum De Bongerd, Bornsesteeg 2, 6708 PE Wageningen
Telefoon locatie: 0317-483877
Aanvang: 10.00 uur (uiterlijk 09.45 uur aanwezig)
Speeltempo: 18 minuten + 5 seconden per zet
Aantal ronden: 7
Aantal groepen: 3
Maximum aantal deelnemers: 180

1) A-groep: Open voor iedereen; inschrijfgeld: € 12,50 (GM/IM gratis)
2) B-groep: Rating onder 1900; inschrijfgeld: € 10,00
3) C-groep: Rating onder 1650, ratinglozen en huisschakers; inschrijfgeld: € 10,00
(jeugd t/m 16 jaar € 2,50 korting)

Bij de indeling gaan we in eerste instantie uit van de KNSB-rating van 1 februari. Als er geen KNSB-rating bekend is, zijn de KNSB-jeugdrating van 1 februari of de FIDE-rating van 1 maart bepalend. De organisatie behoudt zich het recht voor om van bovenstaande ratinggrenzen af te wijken.

Opgave uiterlijk 2 mei onder vermelding van rating + vereniging, liefst per e-mail via bevrijdingstoernooi@svwageningen.nl, eventueel telefonisch (alleen ’s avonds) bij Thomas Slijper (06-44431028).

Voor jeugdspelers (spelers die op 5 mei nog geen 17 jaar zijn): Geef bij je opgave ook je leeftijd en/of geboortedatum op in verband met de jeugdprijzen!

Sponsors van het toernooi:
• Wieling & Timmer Administratiekantoor
• F. Tromp Software bv
• Webtayl Management Consultancy BV
• Jan Blom
• Gerrit Walstra
• Eric Smaling

Oud-winnaars vanaf 2000:
• 2000: Van Wely
• 2001: Van Wely
• 2002: Fridman
• 2003: Fridman en Wemmers
• 2004: Fridman
• 2005: Epishin
• 2006: Fridman en Dgebuadze
• 2007: Bosboom
• 2008: Timman
• 2009: Fridman
• 2010: Sadler
• 2011: Fridman/Sokolov
• 2012: Fridman
• 2013: Sokolov
• 2014: Ernst/Fridman
• 2015: Bok/Epishin
• 2016: Bekker/Timman/Sprenger
• 2017: Pruijssers/Bok
• 2018: Bok
• 2019: Van Wely

Tijdschema
In verband met het Fischertempo is het onderstaande schema een indicatie.
1e ronde: 10.00 – 11.00
2e ronde: 11.00 – 12.00
3e ronde: 12.00 – 13.00
Pauze
4e ronde: 13.30 – 14.30
5e ronde: 14.30 – 15.30
6e ronde: 15.30 – 16.30
7e ronde: 16.30 – 17.30
Prijsuitreiking uiterlijk 18.00 uur.

Prijzenoverzicht
* Bij gelijk eindigen worden prijzen gedeeld.
* Het is slechts mogelijk 1 prijs per persoon te winnen.

A-groep
1e prijs: €500,–
2e prijs: €200,–
3e prijs: €150,–
4e prijs: €100,–
5e prijs: €75,–

B-groep
1e prijs: €100,–
2e prijs: €75,–
3e prijs: €50,–
4e prijs: €25,–
5e prijs: €20,–

C-groep
1e prijs: €75,–
2e prijs: €50,–
3e prijs: €25,–
4e prijs: €20,–
5e prijs: €20,–

Jeugdprijzen
* €50,– voor de jeugdspeler met de beste score in groep A of B (één prijs voor deze twee groepen)
* €25,– voor de jeugdspeler met de beste score in groep C.
Jeugdspelers zijn deelnemers die op 5 mei nog geen 17 jaar zijn.

Beste speler Schaakvereniging Wageningen (SVW) – deze prijs wordt slechts aan één persoon per groep uitgereikt.
* €25,– voor de beste speler van SVW in de A-groep.
* €25,– voor de beste speler van SVW in de B-groep.
* €25,– voor de beste speler van SVW in de C-groep.

In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming dient iedere deelnemer zich te committeren aan de volgende privacyregels. Door inschrijving voor het Bevrijdingsschaaktoernooi geeft de deelnemer toestemming:
• dat de organisatie van het Bevrijdingsschaaktoernooi de naam, geslacht, rating, FIDE ID, KNSB ID, uitslagen, en stand van de deelnemer vermeldt op de website van het Bevrijdingsschaaktoernooi;
• dat de organisatie van het Bevrijdingsschaaktoernooi emailadres, telefoonnummer en adres van de deelnemer registreert ten behoeve van communicatie met de deelnemer en het verstrekken van informatie over het Bevrijdingsschaaktoernooi;
• dat de organisatie van het Bevrijdingsschaaktoernooi foto’s van de deelnemer op de website van het Bevrijdingsschaaktoernooi publiceert en het fotografen toestaat om foto’s te nemen tijdens het schaaktoernooi.

Training eindspelen met lichte stukken

zwart aan zetOp woensdag 19 februari is de volgende training voor leden van SV Wageningen. Tjerk Sminia en Thomas Slijper behandelen dan eindspelen met lichte stukken (lopers/paarden). De deelnemers worden in twee groepen ingedeeld op rating, grofweg een groep van boven de 1550 en een van onder de 1550. Voor elke groep is er een trainer. In de training word je vooral zelf aan het werk gezet. Er is een gezamenlijke introductie en tijdens de training zal er ook een aantal keer gezamenlijk worden teruggekoppeld. Je krijgt ook tips over hoe zelf thuis verder te trainen.

Wil je meedoen en heb je je nog niet opgegeven, meld je dan snel aan bij coördinator Anja Janssen, anjajanssen@kpnmail.nl

Praktische info
Locatie: De Vredehorst, zaal 3
Tijd: inloop vanaf 19.45 uur; training van 20.00 uur tot ca. 22.00 uur
Deelname is gratis.

Verder dit voorjaar:
• 18 maart: analyseren van stellingen en plannen maken; Tjerk Sminia en Anja Janssen
• 15 april: rekenen; Fred Jonker en Anja Janssen
• 13 mei: onderwerp nog nader in te vullen; Fred Jonker en Erwin Oorebeek

Fred Jonker en Jan Willem Westerhof naar halve bekerfinale

In de 3e ronde van de bekercompetitie speelden Gerrit van de Haar tegen Fred Jonker en Alexander Vos de Wael tegen Jan Willem Westerhof. Gerrit wist in de reguliere partij knap remise te houden tegen Fred maar moest zich in de play off gewonnen geven na twee verliespartijen. Jan Willem won van Alexander. Hiermee is de eerste halve finalepartij tussen Fred en Jan Willem bekend geworden. Op 13 februari zijn de partijen voor de andere halve finale plaatsen tussen Bert Torn tegen Clemens de Vos en Kees Stap neemt het dan op tegen Joost Hooghiemstra. Klik hier voor het volledige bekerschema van 31 januari 2019

Michael Grigorjan wint schoolschaaktoernooi

Op zaterdag 18 januari 2020 speelden achtenveertig Wageningse basisschoolleerlingen om het jaarlijkse kampioenschap. Er was zowel een individueel als een scholenklassement.

De drie sterkste spelers van de bovenbouw (groep 6 t/m 8) waren: Michael Grigorjan (OBS de Nijenoord), Reiko Dirksen (de Montessorischool) en Sven Kolnaar (Jozefschool). Michael wist zelfs al zijn partijen te winnen! De drie sterkste spelers van de onder- en middenbouw (groep 1 t/m 5) waren: Tigran Grigorjan (OBS de Nijenoord), Max Zheng (OBS de Nijenoord) en Alec Dijkstra (Jozefschool). Tigran prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar. Zie hier het overzicht van de individuele scores : Eindranglijst_Schoolschaak_2020

In het scholenklassement streden vijf basisscholen om de felbegeerde wisselbeker en om een plaats voor de halve finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond op 21 maart. De vier hoogst geëindigde leerlingen van OBS de Nijenoord haalden gezamenlijk 22 punten. Ze prolongeerden daarmee hun titel van vorig jaar en plaatsten zich voor de halve finale. De Montessorischool werd tweede met 18,5 punten en bleef daarmee de Jozefschool (18 pt) nipt voor. Vrije school De Zwaneridder en de G.J. van de Brinkschool werden respectievelijk vierde en vijfde.

Voor veel kinderen was dit toernooi de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het was vooral moeilijk om met een klok te spelen, maar het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij hielpen. De mooiste zet deed een jongen met een zwart paard. Hij gaf schaak, maar de witte koning bleek aan alle kanten ingebouwd met eigen stukken. Wit kon het schaak daardoor niet opheffen en bleek schaakmat te staan.

Tussen de partijen door deden de deelnemers hun best om de juiste antwoorden te vinden op een aantal schaakvragen. Ze konden daarmee een aantal leuke prijsjes winnen.

We hopen dat iedereen een leuke dag gehad heeft en dat het schaken naar meer heeft gesmaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij Schaakvereniging Wageningen op donderdagavonden van 18.30 uur tot 20.00 uur. Op donderdag 23 januari beginnen we weer met een nieuwe competitie. Later instappen is echter ook altijd mogelijk. De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen, zonder verdere verplichtingen. Inlichtingen kunt u krijgen bij Bartel Dodeman, jeugdleider SV Wageningen jeugdschaakwageningen@hotmail.com).

De individuele prijswinnaars :

Het winnende team van De Nijenoord

SOS 3 in zwaar weer tegen PION 2

Het is zaterdag, het is de dag erna. Op het scorebord van SOS 2G ronde 4 staat het onverbiddelijk, geen nachtmerrie maar werkelijkheid: PION 2- SWW 3 = 6,5 – 1,5. Brrr. Terug op aarde.
Het begon onderweg al. De Groesbeekseweg makkers hadden voor ons een pad vol hindernissen uitgestippeld. Corniek trof een file, ergens in de Betuwe. In Groesbeek-dorp een alcoholcontrole. De theaterzaal van de Mallemolen was de speelzaal. Het werd een oudhollands drama.
Gerbert gaf een stuk weg en kon opgeven. Jan-Willem kreeg een pion minder in de opening. Tegen PION 2 moet je dat niet doen. Een stevig gevecht volgde om de pion terug te winnen. Door mooie penningen en een actief paard lukte dat, met kans op een tweede pion. Twee torens vijf pionnen? Remise.
Eric speelde een wilde partij. Maar toen de rook optrok had hij een dame/ toren met verbrokkelde pionnenstelling tegen twee torens en twee lichte stukken. En die lichte stukken vormden een zwaar geschut op de koning die op drift was geraakt.
In het derde uur stond Hans goed met +2 pionnen. Wouter had een open stelling, die alle kanten op kon. Maar het ging de verkeerde kant op. Rijk had geen moment het idee dat hij tegengas kon geven. Ik heb nog nooit een stelling op het bord gezien die, hoewel materieel gelijk, er zo gedrongen en verloren uit zag. Er kwamen remise voorstellen van PION tegen Steef en Corniek, die gelijkwaardige stellingen hadden. Doorspelen!
Wouter ging er af, maar Steef en Corniek moesten uiteindelijk berusten in het halfje. Was het halfvol of halfleeg? Rijk’s stelling werd vernietigd. En Hans blunderde zijn voordeel weg. Klaar.
Is er nog iets relativerends over te zeggen? Jawel, na 3 matches stonden wij mede bovenaan met 6 uit 3, maar we hadden alleen op rating minder sterke tegenstanders gehad. PION met een gemiddelde rating van 1658 tegenover onze rating van 1464 was gewoon te sterk. alleen Hans had een opponent met gelijke rating, op de andere borden was PION 150-300 punten sterker. Wat zegt rating? Nou dit soort uitslagen!
Hebben wij dan slecht gespeeld? De verloren potjes waren logisch op rating. De remises waren zelfs sterk (+ 0,20, 0,31 en 0,34).
Met goede moed op naar ASV6!

Door Jan-Willem Koekebakker

Wouter Wieggers Osbo-kampioen C-jeugd en naar NK

Wouter Wieggers in het middenWouter Wieggers van SV Wageningen is eerste geworden bij de C-jeugd (t/m 14 jaar) op het persoonlijk jeugdkampioenschap van de Oostelijke Schaakbond (Osbo). Dit toernooi vond plaats op 2 en 3 januari 2020 in Doetinchem.
De deelnemers speelden zeven ronden (speeltempo 45 minuten per persoon per partij en 10 sec per zet). Na een remise in de eerste ronde, won Wouter vervolgens zes partijen. Daarmee eindigde hij fier bovenaan met 6,5 punten; 1,5 punt voor Florian Molanus uit Meppel en Oscar Broos uit Apeldoorn. Het was voor Wouter de eerste keer dat hij op Osbo-kampioen werd. In eerdere edities eindigde hij vaak als tweede.
Wouters eerste plek was tevens goed voor deelname aan het Nederlands kampioenschap schaken bij de C, dat plaatsvindt van 25 april t/m 1 mei 2020 in Almelo. In totaal streden veertien jeugdspelers om de Osbo-titel en om slechts één NK-plek. Aan het NK C mogen 26 jeugdschakers meedoen.
Een van de spannendste en langste partijen van Wouter was die tegen naaste concurrent Florian. Wouter speelde e4 met wit en Florian antwoordde met de Siciliaanse draak. Wouter trok ten aanval richting de koning, maar Florian verdedigde taai en creëerde ook tegenspel. Wouter kwam slechter te staan, maar trok in het eindspel door stukverlies van Florian toch aan het langste eind.
Bij de D-jeugd (t/m 12 jaar) deed nog een Wageninger mee aan het persoonlijk jeugdkampioenschap: Reiko Dirksen. Hij haalde 3,5 punt uit zeven partijen en werd daarmee achtste van de achttien. Bij de E (t/m 10 jaar) deden maar zes kinderen mee; Max Zheng van SV Wageningen werd daar gedeeld vierde.

Wouter (links) in zijn partij tegen Florian Wouter (links) in zijn partij tegen Florian in ronde 4
Uitslagen