Schaaktraining

Bij SV Wageningen worden schaaktrainingen gegeven voor beginners en gevorderden. Voor leden die extern in de KNSB of SOS competitie spelen worden er op maat gemaakte teamtrainingen georganiseerd. Ook worden er aan het eind van het schaakseizoen op de donderdagavond voor alle leden enkele schaaktrainingen georganiseerd. Daarnaast worden er speciale basis en basis+ trainingen georganiseerd voor zowel leden als niet-leden.

Trainingen seizoen 2019-2020

Basistraining
Ben je een absolute beginner of heb je de regels al enigszins onder de knie? In zes bijeenkomsten leer je de beginselen van het schaken. Allereerst komen aan de orde: bewegingen van de stukken, promotie, regels van de rokade en ‘en passant slaan’. Al snel leer je schaaktechnieken zoals mat zetten, aanvallen en voordelige ruil. Eveneens wordt het ontwikkelen van een goede bordvisie en de notatie geoefend. Daarna volgt het herkennen van veel voorkomende posities van stukken en de toepassing daarvan. Je wordt ingevoerd in belangrijke principes van de opening zoals: concentreren op het centrum, ontwikkelen van de stukken en veiligheid van de koning. Je leert over de dubbele aanval, het pennen van stukken en wetten van het eindspel. Na deze trainingen beschik je over een praktische basis voor veel schaakplezier.

Trainer: Richard Christians
Data: woensdag 9, 16 en 23 oktober en 6, 13 en 20 november
Tijd: 20:00 – 22:00
Kosten: 30,- euro
Aanmelden: stuur een mail naar training@svwageningen.nl

Leer nóg beter schaken met de Basis+ training
Je vindt schaken leuk, daarom ben je bij onze vereniging komen spelen. Je speelt best aardige partijen, kunt een aantal zetten diep combineren en hebt al kennis genomen van wat theorie over de opening en het eindspel. Je komt ook sterkere tegenstanders tegen en merkt dat je dan vaker verliest. Soms komt dat door duidelijke fouten, maar soms kom je er niet achter waar dat nou precies aan ligt. Wel heb je de ambitie om sterker te worden. Voor jou is het dan misschien interessant om meer gericht je tactische vaardigheid en/ of positioneel inzicht te vergroten. Een goede manier om je spel te verbeteren is leren van je fouten. Dat wil zeggen: je partijen grondig analyseren en begrijpen waarom het mis ging. Dit staat
centraal in de Basis+ training die komend seizoen gegeven gaat worden. Gedurende een aantal avonden leer je over meerdere thema’s, zoals fasen in het spel herkennen en posities beoordelen. Maar denk ook aan effectief gebruik maken van de computer, een openingsrepertoire opbouwen, varianten doorrekenen en plannen maken. Wil je nóg beter leren schaken en wil je deze training volgen? Neem dan contact op met Richard Christians voor meer informatie of om je aan te melden.

Trainer: Richard Christians
Data: dinsdag 5 en 26 november en 3 en 17 december