Schaaktraining

Bij Schaakvereniging Wageningen wordt op verschillende manieren trainingen aangeboden voor zowel de beginnende als de gevorderde schakers. Voor leden die in de externe competitie meedoen (KNSB of SOS) wordt ieder jaar per team bekeken of er op maat gemaakte teamtrainingen worden georganiseerd. Ook worden er na ronde 32, aan het eind van de interne competitie, op de clubavond een enkele schaaktrainingen georganiseerd. Daarnaast worden er speciale beginners en basis+ trainingen georganiseerd voor zowel clubleden als niet clubleden.

Clubtraining 2020
In het nieuwe jaar is voor leden van SV Wageningen een cyclus van vijf trainingen opgezet. Het programma ziet er als volgt uit:

• 15 januari: toreneindspelen en eindspeltechniek; Erwin Oorebeek en Thomas Slijper
• 19 februari: eindspelen met lichte stukken (lopers/paarden); Tjerk Sminia en Thomas Slijper
• 18 maart: analyseren van stellingen en plannen maken; Tjerk Sminia en Anja Janssen
• 15 april: rekenen; Fred Jonker en Anja Janssen
• 13 mei: onderwerp nog nader in te vullen; Fred Jonker en Erwin Oorebeek

Deelnemers worden in twee groepen ingedeeld op rating, grofweg een groep van boven de 1550 en een van onder de 1550. Voor elke groep is er een trainer. In de training word je vooral zelf aan het werk gezet. Er is een gezamenlijke introductie en tijdens de training zal er ook een aantal keer gezamenlijk worden teruggekoppeld. Je krijgt ook tips over hoe zelf thuis verder te trainen. Mocht je zelf al interessante stellingen of vragen hebben die passen bij een thema, geef die dan uiterlijk 2 weken voor de training door, zodat de trainers ze mee kunnen nemen in de betreffende training.

Locatie: De Vredehorst (zaal 3)
Data: woensdag 15 januari, 19 februari, 18 maart, 15 april en 13 mei
Tijd: 20:00 – 22:00 (inloop vanaf 19.45 uur)
Aanmelden: anjajanssen@kpnmail.nl (geef aan welke training(en) je wilt volgen)

Leer schaken
Ben je een absolute beginner of heb je de regels enigszins onder de knie? In zes bijeenkomsten leer je de beginselen van het schaken. Deze training is ook geschikt voor ouders met een kind in de jeugdopleiding volgens de Stappenmethode.

Allereerst komen aan de orde: bewegingen van de stukken, promotie, regels van de rokade en ‘en passant slaan’. Al snel leer je schaaktechnieken zoals mat zetten, aanvallen en voordelige ruil. Je oefent met bordvisie en de notatie. Daarna leer je over de dubbele aanval, het pennen van stukken en de röntgen-, en aftrekaanval. Je wordt ingevoerd in belangrijke principes van de opening zoals: concentreren op het centrum, ontwikkelen van de stukken en veiligheid van de koning. Tenslotte komen ook elementaire aspecten van het eindspel aan de orde. Na deze trainingen beschik je over een praktische basis voor veel schaakplezier.

Trainer: Richard Christians
Data: (woensdag) 30 september, 7, 14 en 28 oktober, 4 en 11 november
Tijd: 20:00 – 22:00
Kosten: 50,- euro
Aanmelden: training@svwageningen.nl
Optioneel: Individuele training in overleg

Basis+
Je speelt op wedstrijdniveau en hebt de ambitie om sterker te worden. Een goede manier om je grenzen te verleggen is leren van wat je lastig vindt of waar je tegen aan loopt; zowel schaaktechnisch als mentaal. Dat vraagt om een grondige analyse van je partijen en reflectie op je denkproces. Met die gegevens kun je doelgericht gaan trainen. Zo vergroot je je tactische vaardigheid en positioneel inzicht.

Jezelf ontwikkelen als schaker staat voorop in deze compacte training. In vier fasen wordt een leercyclus doorlopen die resulteert in een flexibel leerplan. Tijdens de training werk je eigen materiaal en ervaringen verder uit. Waar nodig kan worden ingegaan op specifieke thema’s zoals een repertoire opbouwen, varianten doorrekenen of posities beoordelen.

Trainer: Richard Christians
Data: in onderling overleg