Bevrijdingstoernooi 2009 live

Het Bevrijdingstoernooi zit er weer op. En wat was het een succes! 178 deelnemers, acht grootmeesters, twaalf IM’s, en geen onvertogen woord. Tijdens het toernooi zorgde Jan Blom voor live rondeverslagen die hieronder te bekijken zijn.

De eerste ronde
‘Ik deed het niet helemaal goed’, zei Friso Nijboer na afloop tegen Fred Jonker. ‘Misschien, maar het was wel goed genoeg’, zei Jonker terug. Hij was kansloos van het bord geschoven. Ook Arjen van Herwaarden had een eye opener: ‘Hij speelde sterker dan ik’, over grootmeester Daniel Fridman.
Jan Timman speelde wat hij zelf een interessante partij noemde tegen Erik van den Dikkenberg. ‘In het middenspel was de stelling wel in evenwicht, maar in het eindspel kreeg ik voordeel, en kon ik niet te moeilijk winnen’, aldus Timman. Van den Dikkenberg had de partij heel anders gezien: ‘Ik stond heel goed, maar toen ging ik op twee gedachten hinken. Moest ik op winst spelen of afwikkelen naar remise? Daar was ik nog niet helemaal uit toen ik ineens in een bedenkelijk eindspel terecht kwam. Dat eindspel speelde hij niet slecht.’
Erwin Oorebeek speelde tegen Felix Levin vol op de aanval, en offerde een kleine kwaliteit voor twee pionnen. ‘Maar toen won hij een kwaliteit en stond ik ineens een stuk achter.’
Andere belangwekkende uitslagen: Jan Jaap Janse verloor van Aleksander Berelovich, Wouter Spoelman wint van Jef Verwoert, Peter Ypma wint van Ali Bitalzadeh, Robert Ris wint van Justin Gunther, Maarten van Zetten houdt Sander van Eijk op remise, en Richard Vedder wint van Elmer van Veenendaal.

De Vredehorst puilde uit met 178 deelnemers.
De Vredehorst puilde uit met 178 deelnemers.

In de B-groep speelde oud-Wageninger Wim Hennink met wit een klassieke Caro Kann tegen Gavin Wallace. Zwart won een pion maar verloor omdat een toren via de b-lijn binnen kon komen. Karin Jeuken verloor van Gijs-Cor Heuveling: ‘Ik deed het niet helemaal goed. Hij offerde een kwaliteit en won in de aanval’. Hein Stallinga speelde wel erg goed tegen Harry Verhoef, maar ‘overzag tegen het eind van de partij een paardvork.’ Ja, dat was het eind van de partij.

In de C-groep won Nick Kooijmans van Wijnand Blankestijn, maar favoriet Thomas Slijper werd aan de zegekar gebonden door Mercan Oscar. Geertje Timman verloor van Job Blankestijn.

De tweede ronde (1)
De eerste overwinning in ronde 2 kwam op naam van Marcella Gunther in de B-groep. ‘Ik heb nu 2 uit 2’ vertelde ze aan uw verslaggever. ‘Mooi, dat is 100 procent’, sprak deze kenner, ‘Jazeker, er ontgaat u blijkbaar niet veel’ sprak Marcella terug.

In deze ronde staat de kraker Timman – Böhm op het affiche. Verder Richard Vedder- Daniel Fridman, en Yochanan Afek – Friso Nijboer.

De tweede ronde (2)
‘Ik deed maar wat’ sprak Hans Böhm na de partij. ‘Ja, maar wat hij deed was niet goed’, vond Jan Timman. ‘Ja, tegen anderen krijg ik dan nog wel eens rommelkansen’, zei Böhm. ‘Maar dat zat er nu niet in. Daarvoor speelde Jan te serieus. Eerst rustig de koning op a2 zetten, en pas dan toeslaan. Dit was onze eerste serieuze partij sinds 1985, en het krachtsverschil is niet kleiner geworden, lijkt het.’

En wat als ik die had gezet?
En wat als ik die had gezet?

Richard Vedder was positief na afloop van zijn partij tegen Daniel Fridman: ‘Ik heb weer veel geleerd. Ik maakte een princiële keuze met f4, om de f-lijn te openen voor mijn zware stukken. Dat had als bezwaar dat e5 vrij kwam voor zijn paard. Dat paard werd uiteindelijk veel sterker dan mijn loper. Hij speelde het eindspel niet slecht. Ja, veel geleerd. Helaas een nul. Dat dan weer wel.’

Friso Nijboer speelde tegen Yochanan Afek een hoerapartij, met veel naar voren gezette pionnen . Afek was niet onder de indruk, counterde koeltjes, en schoof Nijboer tenslotte gedecideerd van het bord. ‘Ja, ik dacht, het is tenslotte maar een vluggertje’, vond Nijboer na afloop. ‘Hij moet in korte tijd wel zien hoe hij zijn stelling overeind houdt. Maar dat lukte hem helaas.’ Afek vond het ‘no good game, but a good result.’

Erik van den Dikkenberg maakte een ‘makkelijk puntje’ tegen Bartho Plomp. In ongeveer 20 zetten werd de Arnhemmer van het bord geblazen.

Frans Konings verloor van Alexandres Dgebuadze, Dick de Graaf verloor van Andrey Orlov, Sander van Eijk won van Noël Bovens, en Jaap van Oosten van Fred Jonker. Tijmen Kampman wint van Mitchell Wallace.

Er zijn zestien leiders met 2 uit 2.

In de B-groep won Wagenings hoop Co Wiersma ook zijn tweede partij (tegen Arjan Hennink). Ruud Wille won van Marco Otte. Hein Stallinga verloor van Mahsa Biltizadeh.

De C-groep wordt aangevoerd door Ka Hing Lui, Frank Hartog, Marc Smits, Hans Kuijper en Tom Molewijk.

De derde ronde
Na vijf minuten kwam Frans Bonnier de speelzaal uit. Met gemengde gevoelens, zei hij. ‘Een gelijkopgaande partij. Ik bereikte met wit niet veel tegen Jermo Kooijmans. Toen gaf hij zijn dame weg. Ik ben blij met het punt, maar ik heb natuurlijk nog niet echt geschaakt. In de vorige ronde gaf ik zelf een stuk weg, dus dat was ook maar een korte vreugde. Waarom ben ik hier eigenlijk? Toch zeker om te schaken. Maar goed, er komen nog vier rondes.’

Ook Marcella Gunther won. ‘Ik heb nu 3 uit 3. Dat is honderd procent hoor’, kwam ze uw verslaggever melden. Ja dankjewel Marcella.

Friso Nijboer won van Arjen van Herwaarden. ‘Geen bijzondere partij’, vond Nijboer. ‘Laten we het er maar op houden dat hij een stuk beter was’ zei Van Herwaarden. ‘Ik speelde op de vijfde zet al een kleine onnauwkeurigheid, en kwam er niet meer aan te pas.’

John Cornelisse, die in de tweede ronde Viesturs Meijers had verpletterd, werd nu van het bord getikt door Felix Levin. ‘Ja, wat zal ik zeggen? Hij is de grootmeester, hij deed de betere zetten’, vond Cornelisse. ‘Wel jammer, maar goed, één grootmeester per dag verslaan is wel genoeg.’

‘Een lekker resultaat, remise tegen Meijers’, vond Erik van den Dikkenberg. ‘Nou ja, je had wit’ was het commentaar van Cornelisse.

Piet Peelen won van Berelovich. ‘’Dat was voor het eerst. Ik heb hem in het verleden een paar keer laten glippen, maar nu ben ik goed blijven opletten; ik heb alle truukjes weerlegd, en hem zoek gespeeld. Dat is een lekker gevoel.’

Robert Ris stond aanvankelijk erg goed tegen Jan Timman, maar zag niet het goede plan, en kwam terecht in een dood remise eindspel.

De verrassing van de ronde was de overwinning van Anna Zatonskih (met zwart) tegen Alexandre Dgebuadze. ‘I played very good! It was an interesting game, and I won!’ Dgebuadze vond dat hij zelf ook wel goed had gespeeld. ‘Maar zij speelde beter.’ Ja, zo gaat dat.

Overige uitslagen: Daniel Fridman wint van Saulin, Yochanan Afek speelt remise tegen Andrey Orlov, Jan Jaap Janse verliest van Ali Bitalzadeh, Jef Verwoert remise tegen Richard Vedder, Jaap van Oosten wint van Andries Mellema, en Bileam van de Groep verliest van Fred Jonker.

De stand aan de kop in groep A: 3 punten voor Levin, Danin, Fridman, Zatonskih en Peelen; op een half punt volgen Afek, Timman, Orlov, Spoelman, Strating en Ris.

In groep B zijn er acht leiders met 3 uit 3: Maris, Au, Wille, Jessurun, Van Os, Van Ee, Lentjes, en natuurlijk Marcella Gunther, (met 100%).

In groep C leiden Tom Molewijk en Hans Kuijper met 3 uit 3, gevolgd door Marc Smits, Frank Hartog, en Nick Kooijmans met 2,5.

De vierde ronde
Aan bord 1 verpletterde Piet Peelen zijn volgende GM, Felix Levin. ‘Ik offerde twee pionnen, en ging keihard op zijn koning af. Hij had geen schijn van kans.’

‘I lost. I played bad. He played better, so I lost.’ Zo geëxalteerd als Anna Zatonskih na de vorige ronde was, zo depri was ze na haar partij tegen Daniel Fridman. Laatstgenoemde zag het allemaal niet zo somber in: ‘Het was geen beste partij, maar ik won. Dat is toch waar het om gaat met schaken.’

‘Hij liet een stuk in staan, in een tamelijk gecompliceerde stelling’, zei Franck Steenbekkers (2,5 na 3 ronden) na zijn partij tegen grootmeester Alexandre Danin (3). ‘Maar ik zag niet wat de bedoeling was. Dan is er maar één manier om daar achter te komen. Gewoon het stuk slaan. Dat deed ik, en hij zag het stuk de hele partij niet meer terug. Ja inderdaad, dat is wel een lekker gevoel.’

De partij Afek – Ris werd tot op de laatste pion afgekloven. Uiteindelijk won Robert Ris, nadat Afek de laatste fout had gemaakt. ‘I missed something.’Ja.

Jan Timman won in een vliegende aanval via de open g-lijn van Sybolt Strating. Andere interessante uitslagen: De Kaaieman wint van Macel Krosenbrink, Ali Bitalzadeh wint van Sander van Eijk, Eric de Moor wint van Viesturs Meijers, en Arjen van Herwaarden verliest van Fred Jonker. Viesturs Meijers heeft zich met ingang van de volgende ronde teruggetrokken.

Peelen en Fridman staan nu bovenaan met 4 uit 4, gevolgd door Steenbekkers, Ris, Spoelman en Timman met 3,5. Jaap van Oosten met 2 uit 4 en Jan Jaap Janse met 1,5 zijn niet ontevreden. ‘Het is een sterk veld, tenslotte.

In de B-groep verloor Marcella Gunther van Wim van Os. ‘Nu heb je geen honderd procent meer, denk ik’, zei de verlaggever. ‘Nee maar nog wel drie punten meer dan u.’ Dat is inderdaad juist. Bovenaan staan Wim van Os en Ivo Maris met 4, gevolgd door vier spelers op 3,5.

De C-groep heeft vier koplopers met 3,5 uit 4: Marc Smits, Frank Hartog, Hans Kuijper, en Tom Molewijk.

De vijfde ronde
Piet Peelen is zijn ongeslagen score kwijt. Daniel Fridman offerde een pion, hij offerde nog een pion, en al zijn stukken kwamen op Peelens koning af. Peelen moest uiteindelijk in een nederlaag berusten. Bij Wouter Spoelman tegen Jan Timman was het evenwicht nooit serieus verbroken, en was remise het logische resultaat. Robert Ris won van Franck Steenbekkers in een langzame partij, die resulteerde in een eindspel met een klein plusje dat door Ris bekwaam werd uitgebouwd tot het volle punt. Felix Levin offerde Alexander Sokalsky vlot van het bord, maar maakte een opvallende fout, verloor, en trok zich terug uit het toernooi. Ach ja, professionals.. En aan bord vijf speelde de Kaaieman tegen de arme Anna Zatonskih.
‘Ik offerde in de opening een pion, en zij stond daarna voor de rest van de partij met de rug tegen de muur. Het was een kwestie van langzaam wegbeuken’, aldus de Kaaieman, die meer schaken heeft van verstand dan van formuleren. Anna kwam beter uit haar woorden: ‘I lost. I played bad so I lost. He played better moves. So he won.’

Andere interessante uitslagen: Dgebuadze wint van Bitalzadeh, Danin wint van Bosboom, Rafael Fridman wint van Richard Vedder, Hans Böhm wint van Josef Vanis, Fred Jonker wint van John Cornelisse, en Hendrik Marks wint van Jan Jaap Janse.
De stand in groep A: Aan kop Fridman met 5, Ris met 4,5, gevolgd door Timman, Spoelman, Peelen, Dgebuadze, Nijboer, Saulin, Danin, Sokalsky en de Kaaieman met 4.
In groep B verloor Marcella opnieuw. Haar percentage daalt dramatisch, maar ze heeft nog steeds 3 punten meer dan de verslaggever. De stand aan kop: Ivo Maris, Wim van Os en Fabio Bravo met 4,5; gevolgd door 8 spelers met 4.
Groep C wordt aangevoerd door Frank Hartog en Hans Kuijper met 4,5 gevolgd door Johnny Paans met 4.

De zesde ronde
Daniel Fridman wint in ieder geval gedeeld het 61e Bevrijdingstoernooi. In de zesde ronde speelde hij de hele partij op remise.

Kom maar als je durft, lijkt Daniel Fridman tegen Robert Ris te zeggen.
Kom maar als je durft, lijkt Daniel Fridman tegen Robert Ris te zeggen.

Robert Ris, met een half punt achterstand, bewoog hemel en aarde om van Fridman te winnen. Uiteindelijk waren het hemel en aarde die Robert Ris bewogen. Zo loopt het vaak af. In een eindspel van ieder koning, toren en twee pionnen produceerde Ris met nog 4 seconden op de klok een afgrijselijke blunder.

Aan het tweede bord won Jan Timman tegen de Kaaieman al snel een kwaliteit, en won zonder verder moeilijke zetten te hoeven doen.

De kopmannen van Wageningen en En Passant
De kopmannen van Wageningen en En Passant

Aan bord 3 sloeg Piet Peelen Lxh7; Sokalsky speelde g7-g6 waarna de loper ingesloten stond. Peelen offerde de loper voor de beide andere koningsvleugelpionnen, stroopte de mouwen op, en ging voor een wanhoopskoningsaanval, die succes had.

Danin speelde alleen maar saaie zetten tegen Dgebuadze, die echter nog saaiere zetten speelde en verloor.

Friso Nijboer overspeelde Dmitri Saulin, maar ging iets te zelfverzekerd met de klok om. Hij had ongeveer 5 zetten lang 1 seconde over, en toen nog 0.

En Anna, inmiddels afgezakt naar bord 10, rechtte de rug. Ze won een kleine kwaliteit tegen een pion, en in een stelling van twee lopers plus 4 pionnen tegen een toren plus 5 pionnen duwde ze Andries Mellema door de vlag. ‘He played not bad moves, but I played better moves. So I won.’

Overige interessante uitslagen: Afek verliest van Rafael Fridman, Frans Konings wint van Sander van Eijk, Richard Vedder wint van Josef Vanis, Simon Kronemeijer wint van John Cornelisse, en Bileam van de Groep wint van Elmer van Veenendaal.

De stand aan kop in groep A: Fridman met 6, gevolgd door Timman, Peelen, Spoelman , Danin en Saulin met 5. In de laatste ronde speelt Fridman tegen Danin, Spoelman tegen Peelen , en Saulin tegen Timman,

In groep B heeft Marcella weer verloren. Ze heeft nu 50%. De stand aan kop: Ivo Maris en Fabio Bravo met 5,5; gevolgd door Willem Blankert, Ko Maassen van den Brink en Ruud Wille met 5.

Groep C wordt aangevoerd door Frank Hartog en Thomas Kuijper met 5, gevolgd door Marc Smits en Frank van Luijn met 4,5. In de laatste ronde speelt Kuijper tegen Van Luijn, Hartog met zwart tegen Job Blankestijn, en Smits met wit tegen Thomas Slijper.

De zevende en laatste ronde
Daniel Fridman wint het toernooi. Na een kwartiertje spelen in de laatste ronde was de remise tegen Alexandre Danin een feit. Fridman kijkt terug op een geslaagd toernooi: ‘Hier en daar een beetje mazzel, maar als je dat niet hebt, dan win je zo’n sterk bezet toernooi niet.’

Jan Timman stond de hele partij tegen Dmitri Saulin met zijn rug tegen de muur, maar verdedigde zich koelbloedig, en trok uiteindelijk het punt naar zich toe. ‘Zes uit zeven, normaal win je daar het toernooi mee. Maar goed, met vier keer zwart toch zes uit zeven scoren, daar mag ik natuurlijk niet ontevreden mee zijn,’

Piet Peelen offerde tegen Wouter Spoelman een stuk voor twee pionnen, en ruïneerde daarbij Spoelmans pionnenstelling. Spoelman spartelde nog lang, maar moest uiteindelijk capituleren.

Hevige strijd om het zilver.
Hevige strijd om het zilver.

Friso ging tegen Manuel diep in de denktank; op een gegeven moment had hij nog maar twee minuten tegen Manuel acht. Bovendien had Manuel een stuk meer, maar hij kon vrijwel geen zet doen. In arrenmoede deed Manuel een toren in de aanbieding, maar Friso sloeg het aanbod af en offerde zelf een kwaliteit erbij. Met een toren meer, en inmiddels ook in gillende tijdnood maakte Manuel de beslissende fout. Dat zag uw verslaggever duidelijk. Manuel had het echter nog beter gezien en won gedecideerd.

Anna de Grote, in verloren stelling, fopte Sokalsky. Ze won een dame tegen paard en toren. Ze had nog een paar kleine problemen met de klok, maar trok de vis tenslotte op het droge. ‘First I played bad moves and he played good moves. Then I played good moves. So I won.’ Ach ja, schaken is zo eenvoudig.

Overige interessante uitslagen: Rafael Fridman wint van Robert Ris, Ali Bitalzadeh wint van Andrey Orlov, Richard Vedder wint van Leonid Gorshkov, Erik van den Dikkenberg wint van Simon Kronemeijer, Bileam wint van Jaap van Oosten, en Peter Doggers wint van Tijmen Kampman.

De eindstand aan kop in groep A: Daniel Fridman eerste met 6,5 uit 7. Op de tweede plaats Piet Peelen en Jan Timman met 6; vierde zijn Danin en Rafael Fridman met 5,5. Vijf punten hebben Spoelman, Dgebuadze, Berelovich, Saulin, Zatonskih, Bitalzadeh, Bosboom en Spaan.

Groep B is gewonnen door Fabio Bravo, Ivo Maris en Willem Blankert met 6 uit 7. Ramon Jessurun en Ruud Wille werden vierde met 5,5.

Winnaar in groep C werd Frank Hartog met 6 uit 7, gevolgd door Frank van Luijn met 5,5 en Marc Smits, Hans Kuijpers en Ka Hing Lui met 5.