Albert Boshoven overleden

Maandag 19 juni is ons lid van verdienste Albert Boshoven op 65-jarige leeftijd overleden. Albert kwakkelde al jaren met zijn gezondheid, maar hield er ondanks alle tegenslagen toch telkens de moed in. Vele malen lag hij in het ziekenhuis, waar heel wat leden van de club hem hebben opgezocht, soms ook voor een potje schaak, waar hij meestal wel voor te porren was. Ook bij hem thuis was iedereen welkom voor een of meer partijtjes. Maar als hij “o goed hoor” antwoordde op de vraag hoe het met hem ging, wist je dat dit nu even niet zijn favoriete gespreksonderwerp was. Op andere momenten kon hij wel in detail over allerlei complicaties verhalen.

Zoals hij over van alles en nog wat kon vertellen en een duidelijke mening had, vooral op de wekelijkse schaakavond in de Vredehorst, waarbij een borreltje er goed inging. We hebben als schaakvereniging natuurlijk veel markante leden, maar van deze was Albert jaren lang een der markantste. Toen hij de laatste jaren het borreltje en biertje van de dokter moest laten staan, was de lol van de wekelijke schaakavond er voor hem voor een groot deel af. De laatste jaren kwam Corrie hem vaak halen, maar ook kon hij zich zelf redden met behulp van een scootmobiel. Hiermee zag je hem ook nog al eens door Wageningen tuffen, vooral ook om met Corrie (die in de Hoogstraat werkt) ergens in de stad de lunch te gebruiken. Of om ergens in het buitengebied te gaan vogelen.
Albert is ruim 40 jaar lid van SV Wageningen geweest en heeft al die jaren zijn partijen gespeeld in de interne en externe competitie. Er waren jaren dat hij goed op kon tegen tegenstanders met een stuk hogere rating, waarbij hij ooit in de toptien van de interne competitie meedraaide. Als trouw teamlid van het Vierde, “Voorheen het Derde” en later het Vijfde heeft hij menig punt voor het team binnengesleept. Naam heeft hij hierbij natuurlijk gemaakt met de dubbele Boshoven (met pionnen op a3 en h3 dan wel a6 en h6). Het viel Albert recent niet mee de concentratie in de late uren vast te houden en dat maakte het schaken een stuk minder leuk.
Jaren lang, om precies te zijn van 1987 tot 2013, is Albert materiaalcommissaris van SV Wageningen geweest. Hij verkocht notatieboekjes en zijn specialiteit was het draaiend houden van de klokken, eerst vele jaren de analoge klokken met de wijzers en de vlag, waarbij zijn praktische kennis en inslag goed van pas kwamen, later ook de digitale waarvoor hij de batterijen in het groot insloeg. Altijd waren er wel een paar klokken in huize Boshoven waar ze met zorg gerepareerd werden om weer bij de schaakpartijen ingezet te kunnen worden.
We moesten Albert vanwege zijn ziekte al regelmatig missen op de clubavond; vanaf nu is dat definitief en dat laat een leegte achter. Vast en zeker zal die leegte op donderdag avonden gevuld worden met het ophalen van vele goede herinneringen aan Albert en zijn verhalen. We wensen zijn vrouw Corrie, die de taak van mantelzorger bewonderenswaardig vervuld heeft, en zijn kinderen alle sterkte toe. Zij zullen Albert het meest missen.