Anna en Sara beiden Nederlands snelschaakkampioenen bij de meisjes

Zaterdag 19 december werden de persoonlijke Nederlandse Snelschaakkampioenschappen voor de jeugd gehouden in het Denksportcentrum “En Passant” te Bunschoten. Anna en Sara Martinez deden dit jaar voor het eerst mee. Anna speelde in de jeugd t/m 14 jaar en Sara in de jeugd t/m 12 jaar, beide meisjes speelden tussen de jongens. Het speeltempo voor alle partijen was 3 minuten + 2 seconden per zet per persoon. Per leeftijdscategorie werd er een voorronde gespeeld van 9 rondes Zwitsers. Daarna werden er finalegroepen gemaakt. Het was zaak om in de voorrondes zo goed te scoren dat je in de finale ronde terecht kwam.

Anna was zesde geplaatst op KNSB rating en speelde in de bovenste helft van de groep waar een aantal sterke jongens ook speelde. Wist ze afgelopen woensdag met het Internet snelschaaktoernooi nog van Robin Reichardt te winnen deze keer helaas niet. Wel won ze van Jorik Klein, die vorig jaar nog derde werd, en stuurde hem daarmee uit de finaleronde. Met 6 uit 9 werd Anna vierde in de voorronde en wist ze een plekje te veroveren in de finalegroep. Hiermee was te tevens al meisjeskampioene. In de finaleronde pakte ze nog twee punten waaronder die op de nummer twee.

Sara was als negende geplaatst en kwam in de voorronde al gelijk tegen de drie sterkste jongens in de groep met een jeugdrating van 700-900 punten hoger dan zij. Deze jongens waren in de voorronde te sterk voor haar, maar de rest van haar partijen heeft ze gewonnen waaronder die tegen Marit Adema die afgelopen mei derde was geworden op het NK meisjes t/m 12 jaar. Een mooie prestatie van 5 uit 9. Dit was voldoende voor plaatsing in de finalegroep.

Na winst op haar concurrente Eva Harten en nog een remise tegen Kelvin Kanne, de nummer één, haalde Sara haar eerste titel binnen: Snelschaak Meisjeskampioene 2015 meisjes t/m 12 jaar.
Het was een succesvol en leuk toernooi en de meiden gingen moe maar voldaan met een grote beker naar huis. Even uitrusten en omschakelen want maandag 21 december begint al weer het volgende toernooi, het Schaakfestival in Groningen met hele lange bedenktijd, negen dagen lang. Dat is weer hele andere koek dan snelschaken.

NKsnelschaken2015-Sara

NKsnelschaken2015-Anna