Anna Martinez derde op Open Apeldoorns Jeugdschaakkampioenschap

In de voorjaarsvakantie werd het Open Apeldoorns Jeugdschaakkampioenschap gehouden. De kinderen werden verdeeld over 4 groepen: Kampioensgroep (leerlingen voortgezet onderwijs), B-groep (leerlingen groep 7 en 8 basisonderwijs), C-groep (leerlingen groep 5 en 6) en een D-groep (leerlingen groep 4 of lager). Anna Martinez en haar jongere zusje Sara deden mee in de Kampioensgroep. Deze groep schaakte drie dagen lang, drie partijen per dag met 1 uur per persoon per partij met 5 seconde bijtelling per zet. In deze groep moest er ook genoteerd worden. Er werd gestreden om de titel Open Apeldoorns Jeugdschaak Kampioen. Ondanks dat ze niet fit is liet Anna zien dat ze goed mee kon draaien in de top, de laatste vier rondes stond ze op de derde plek en gaf die niet meer uit handen. Er was nog kans op een gedeelde tweede plek maar door vermoeidheid eindigde haar laatste partij in remise. Met 6,5 uit 9 en winstpartijen op tegenstanders die op papier beter waren kan zij terug kijken op een geslaagd toernooi. Ze ging naar huis met een mooie beker en een mooie geldprijs.

Anna-Martinez-a

Sara Martinez deed, ondanks haar jonge leeftijd (10 jaar) ook mee in de Kampioensgroep en zocht hier de uitdaging en oefening met langere partijen die ze nodig heeft. Sara kon goed mee komen met de middengroep en had qua loting pech in de eindronde want toen moest ze tegen de nummer 1. Met 4 uit 9, zonder bye, met winstpartijen op “betere” tegenstanders speelde Sara een heel goed toernooi. Beide meisjes bereiden zich voor op het aankomende Nederlandse Kampioenschap voor meisjes in mei.

Elmar Roothaan deed mee in groep B. In groep B werd er twee dagen gespeeld met 6 partijen per dag van 30 minuten per persoon per partij. Van te voren was Elmar al de gedoodverfde kandidaat voor de eerste plek maar dat moet je dan ook maar waar maken. En dat deed hij ook. Hij gaf maar een half puntje weg en stak met kop en schouders boven de rest uit. Hij won met 11,5 uit 12 de eerste prijs en ging met een mooie beker naar huis. Ook Elmar hoopt in mei met het Nederlands Kampioenschap mee te mogen doen.
Meer informatie op www.oajkschaken.nl.