Anna Martinez gedeeld eerste C-groep Schaakfestival Groningen

Een aantal spelers van SV Wageningen deed mee aan het 53e Chess Festival Groningen dat gehouden werd van maandag 21 december tot en met 30 december 2015. Het Festival bestaat uit een aantal toernooien: drie open groepen die elk 9 rondes Zwitsers spelen over 9 dagen, een compact toernooi van 5 rondes Zwitsers van 26 december tot 30 december en nieuw dit jaar was de vierkamp aan het begin van het Festival. Het speeltempo was in alle groepen 40 zetten in 90 minuten + 30 minuten voor de rest van de partij + een toevoeging van 30 seconden per zet vanaf zet 1. Traditiegetrouw komen er ook veel jeugdtoptalenten naar dit toernooi.

Marco Otte, Robin van Leerdam en Harry Verhoef deden in de A-groep van de Compact mee. Alle drie hadden ze de eerste ronde een bye (2de kerstdag). Marco eindigde als hoogste van de drie met 2,5 punten uit 5. Hij wist alleen van de enige vrouw in de groep te winnen. Daarna kwam Robin met 2 punten uit 5. Hij wist niet van de enige vrouw in de groep te winnen. Harry had geen vrouwelijke tegenstander hij haalde met remises 1,5 punt uit 5.

Jef Verwoert speelde mee in de Open B. Ook hij kreeg geen vrouwelijke tegenstandster. Hij deed alles in drieën: drie gewonnen, drie verloren en drie remises en eindigde met 4,5 punt uit 9.
Ook jeugdtalenten Anna en Sara Martinez, nog maar net klaar met het NK snelschaken voor de jeugd, deden mee en speelden in de Open C. Anna had graag in de B meegedaan maar had nog niet genoeg KNSB-rating. Sara die alleen de eerste 7 rondes mee kon doen omdat ze daarna in Apeldoorn aan het PJK mee moest doen voor een NK ticket, ging goed van start. Ze zat in de onderste helft en moest tegen een jeugdspeler met een rating van bijna 1500, deze partij heeft ze nipt verloren. De tweede ronde speelde tegen een wat oudere man met een rating van 1400 en die won ze. De derde ronde moest ze tegen een Engelsman met een rating van 1572. Ook al verstond ze niet wat hij tegen haar zei, gelukkig hoef je bij schaken niet zo veel te zeggen, ze dwong wel remise af. Alleen in ronde 5 heeft ze nog een keer gewonnen en daarna was de koek een beetje op. Ze gaf nog wel goed tegenspel maar miste de pit om het af te maken. Zij eindigde met 2,5 punt uit 7 maar krijgt er weer veel rating bij.
Anna zat in de bovenste helft en kreeg in de eerste ronde een tegenstander van 74 jaar die ze met gemak aan kon. Daarna gleed ze twee rondes uit tegen jeugdspelers (waarschijnlijk nog te moe van het NK snelschaak). Ze herpakte zich voortreffelijk en won de volgende 4 rondes steeds tegen moeilijkere tegenstanders. Toen bleef ze alleen achter in Groningen! (ouders waren met zusje naar Apeldoorn). Chinese families ontfermden zich over haar en ze kon daar de laatste 3 dagen verblijven. “Nog nooit zo lekker gegeten, mam!” Bij hen verbleef ook mevrouw Peng, veelvoudig Nederlands Dameskampioen, en Anna kreeg van haar waardevolle tips als voorbereiding van haar partijen. Met dit op zak won Anna van de nummer 1 die nog niets verloren had in het toernooi en haalde een mooie remise in de laatste partij. Bij analyse bleek zelfs dat ze deze had kunnen winnen. Na een spannende tijd van wachten bleek Anna gedeeld eerste te zijn geworden in de Open C met 6,5 punt uit 9. Alle prijzengeld werd verdeeld en Anna ging met een mooie geldprijs naar huis en in de wetenschap dat ze volgend jaar zeker mee kan doen in de B.

Anna2a-Groningen2015Anna1a-Groningen2015