D-jeugd vierde in OSBO teamkampioenschap

Omdat de teamcompetities in Februari vanwege corona niet door konden gaan, organiseerden Gorrit Smit (DSG Pallas) en Tijs van Dijk (ASV) op de valreep nog de OSBO teamkampioenschappen voor de D- en E-jeugd.

Op zaterdagmiddag 18 juni deed ook Wageningen mee met een D-team in wijkcentrum De Schalm in Deventer. Hugo, Max, Ellen, Kick en Fosse waren er klaar voor. Het waren vijf ronden met een bedenktijd van 20 minuten plus 5 seconden per zet en er werd aan vier borden gespeeld, dus iedereen was één maal reserve.
De eerste ronde was meteen tegen het sterkste team: Arnhemse Schaakacademie. Hugo stond reserve, zodat Max op bord 1 zat. Ellen, Kick en Fosse verloren snel, maar Max speelde geconcentreerd en goed tegen Cecilia Pereira die vorige week ons jeugdtoernooi had gewonnen. Hij stond lange tijd overwegend, maar moest uiteindelijk in remise berusten toen alle spelers in de speelzaal al klaar waren.
De tweede ronde kon Max uitrusten en stond hij reserve tegen DSG Pallas. Fosse verloor snel, maar Ellen en Kick zorgden kort daarop voor een 2 -1 voorsprong. De partij van Hugo moest dus de beslissing brengen. Dat was een partij met wisselende kansen tegen Lewi van de Hazel. Hugo begon goed en leek via een aanval op een gepend stuk voor te komen. Hij pakte het stuk echter niet en gaf later in één zet zowel zijn dame als zijn loper weg. Gelukkig zag zijn tegenstander alleen de loper en pakte die. Later wist Hugo de dame voor een toren te winnen en trok hij de partij alsnog naar zich toe.
De derde ronde ging tegen SMB nipt verloren met 1½ – 2½. Leuk was de remise van Fosse:
‘Ik bied remise aan.’
‘Ik ook,’ zei zijn tegenstander.
De vierde ronde werd eenvoudig met 4 – 0 gewonnen van ASV 2
De laatste ronde was tegen ASV 1 en was bijzonder spannend. ASV had één matchpunt meer en evenveel bordpunten. Het begon goed. Max won snel en Kick speelde kort daarop remise. Ellen belaagde de zwarte koning, maar zag haar aanval helaas afgeslagen en had toen een toren minder. Ze verloor. Ook Hugo kwam een toren achter te staan, maar hij wist met zijn dame binnen te dringen en bleef veelvuldig schaak geven. Of het eeuwig schaak was, weet ik niet zeker, maar zijn tegenstander Roan was het zat en accepteerde uiteindelijk remise. Het werd dus 2 -2 en daarmee werd ASV 1 derde en Wageningen vierde.

D-team: Matchpunten Bordpunten
Arnhemse Schaakacademie: 10 18½
SMB: 7 12
ASV 1: 6 11
Wageningen: 5 11
DSG Pallas: 2 6
ASV 2:  0 1½