Wageningen 1 ziet toch lichtpuntjes na derde nederlaag

Wageningen 1 ziet toch lichtpuntjes na derde nederlaag

Berichtdoor NPC » Ma Nov 05, 2018 11:14 am

De schakers van de SV Wageningen beleven een zwaar seizoen. Ook de derde wedstrijd ging verloren. De verrassende nummer twee van vorig seizoen bevindt zich nu op de laatste plaats. Toch zag captain Bert Torn lichtpuntjes na 3½-6½ nederlaag tegen Paul Keres uit Utrecht: “Er werd deze keer uitstekend gevochten. Paul Keres is een van de sterkte teams in de poule, maar we leken lang op weg naar een goed resultaat. Helaas ging het op het eind toch nog mis.”

De wedstrijd startte kalm met vier remises. Arjen van Herwaarden offerde een toren en bereikte op die manier eeuwig schaak. Een resultaat waar hij na twee nederlagen tevreden mee was. Jan Timman en Sander van Eijk waren zeker niet tevreden met hun remises. Het tweetal is vaak goed voor een punt, maar deze keer kwamen ze niet door de verdediging van de tegenstander heen. Vooral de tegenstander van Timman verdiende alle lof door goed tegenspel te bieden aan de voormalige nummer twee van de wereld. De tegenstander van Jeroen Franssen offerde in de opening een pion, maar kreeg daar weinig voor terug. Door een tweede pion te offeren, verzwakte hij wel de stelling van Franssen. Die zag vervolgens geen mogelijkheid om verder te komen en legde zich teleurgesteld neer bij remise.

Erwin Oorebeek had zijn dag niet. Na 17 zetten overwoog hij al om op te geven, probeerde toch nog van alles, maar de nederlaag bleek onvermijdelijk. Bert Torn gaf zijn team het goede voorbeeld. In een prachtige partij versloeg hij een van sterkste spelers van Paul Keres.

Met een 3-3 tussenstand leek een goed resultaat mogelijk. Drie van de vier resterende Wageningers hadden een goede stelling. Alleen Kees Stap had het lastig. Toen hij ook nog eens een blunder maakte, leek het pleit beslecht. Hij rechtte echter de rug en wist met enige hulp van de tegenstander een vesting te bereiken. Een benauwde remise, maar de vreugde over die meevaller verstomde snel. Fred Jonker, invaller Hans Dam en Yochanan Afek tastten allen mis. Drie mooie stellingen gingen alsnog verloren. Vooral Jonker was erg teleurgesteld. Hij had een stelling met een pion meer, maar moest lijdzaam toezien hoe de tegenstander een pion naar de overkant bracht.

“Het licht ging uit”, aldus Torn. “Toch biedt het vertoonde spel vertrouwen voor de komende wedstrijden. Als we zo doorgaan, gaan we zeker punten halen. Vorig jaar hebben we laten zien dat we op dit niveau thuishoren.”
NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Wageningen 1 ziet toch lichtpuntjes na derde nederlaag

Berichtdoor Oortje » Vr Nov 09, 2018 12:30 pm

Inmiddels staat er ook een verslag op de site van Paul Keres, geschreven door Jan Breukelman met ALLE partijen: http://paulkeres.nl/?p=12788
Gebruikers-avatar
Oortje
 
Berichten: 475
Geregistreerd: Zo Mei 15, 2011 1:56 pm

Re: Wageningen 1 ziet toch lichtpuntjes na derde nederlaag

Berichtdoor Oortje » Vr Nov 09, 2018 12:47 pm

En wat er staat is niet helemaal waar: na zijn onhandige Pxg7 had inderdaad 33 ...De7 me geholpen bij de verhuizing (vrij naar wat er in het verslag staat), maar had 1 zet eerder direct 32... Tg8 (ipv 32... Tee8 en 33... Tg8) ook de stoelen op zijn plek gehouden (ook al had hij (er) dan nog veel kunnen (ver)schuiven). En tot slot was er nog een 3e kans, weer De7, maar nu op zet 38 ipv Dg7. Maar in dat laatste geval had hij ongetwijfeld de resterende ruïne nog wel weten te slopen. Nee, wees gerust, het nieuwe huis bevalt prima.
Gebruikers-avatar
Oortje
 
Berichten: 475
Geregistreerd: Zo Mei 15, 2011 1:56 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten

cron