OVOZ maakt hooggespannen verwachtingen niet waar

OVOZ maakt hooggespannen verwachtingen niet waar

Berichtdoor bioboer » Zo Dec 16, 2018 8:35 pm

OVOZ maakt hooggespannen verwachtingen niet waar


Dank je voor je kritische vragen, want attendeert mij erop om uitleg te geven. Ik had eigenlijk willen blijven, maar kreeg het sympathieke aanbod van Alexander om afgezet te worden op een intercity-treinstation. En inderdaad bracht Alexander mij op perfecte wijze naar Arnhem CS, voor hem toch de nodige extra kilometers vanaf Oosterbeek en weer terug daarnaartoe. Aldus kon ik via Utrecht nog redelijk snel terugtreinen vanaf het noorden naar Culemborg. Ten zuiden was/is er geen treinverkeer dit weekend vanwege spoorwerkzaamheden op het hele traject Culemborg - Den Bosch. Kwam dus heel slecht uit, juist dit weekend. Naar Uden betekende dit 3 lange bustrajecten, inclusief 3x buiten in de kou 0 tot 30 minuten wachten op de bus. 2 bustrajecten extra door het uitvallen van de treinen. Dus Alexander bespaarde mij de 3 busreizen van de terugkeer. Gelukkig zit voor dit seizoen de voor mij logistiek gezien verreweg lastigste uitwedstrijd er nu op.
PS Jaap nog bedankt voor de veganistische lupinekaas, in 3 varianten. Zeker een zeer interessant product!
Wat betreft de verslaglegging. Met wit verliep de opening goed, de tegenstander schrok zo van mijn pionnenstorm op de koningsvleugel dat hij zich genoodzaakt zag een paard te offeren voor 2 pionnen. Wellicht echter -helaas- was dit een geniaal stukoffer, want hij kreeg zeer sterk spel tegen mijn koningsstelling. Onder meer een aanval met 2 torens (halfopen h-lijn) en Ld7 en Dc8 tegen mijn pion op h3, die niet meer gedekt werd door de pion op g2. Minder geniaal was zijn opmerking na de tijdcontrole dat hij (zwart) z'n 40 zet al gespeeld had, en ik niet. Ten koste van het nodige materiaal wist ik de aanval af te slaan. Er ontstond een eindspel waarin ik toren en paard had, en 2 pionnen meer; tegen 2 torens. Hier had ik aannemelijk zo snel mogelijk 1 set torens moeten ruilen, maar dat plan begon ik te laat uit te voeren. De 2 vijandige torens werkten te goed samen, en bezegelden mijn verlies. Erg jammer, ik baal nogal van deze nederlaag. Tijdens Kerst plan ik met mijn Chessity-studie te starten. Erwin Oorebeek gaf aan, dat hij daarin als rating in het eindspel ca. 1200 heeft. Nou, dan schat ik mijn einspelrating in de orde van grootte van de momentele buitentemperatuur…
Interessant om Uden ‘ns te bezoeken, erg afgelegen diep in Oost-Brabant, met in de verste verte geen treinstation te bekennen. De barvrouw hanteerde schappelijke prijzen, maar irriteerde mij wel toen ze samen met een mannelijke bezoeker luidop een kruiswoordpuzzel ging oplossen, op ca. anderhalve meter van mijn bord. Wèl vond ik mooi om te zien de aankondiging dat dit wijkcentrum een gratis kerstavond organiseert op de 24e. Dus àls je dan toch in het afgelegen Uden verzeild bent geraakt zonder vrienden en familie, dan is er tòch Kerst voor je! Vind ik oprecht mooi.
bioboer
 
Berichten: 125
Geregistreerd: Zo Apr 05, 2009 8:00 pm

Re: OVOZ maakt hooggespannen verwachtingen niet waar

Berichtdoor bioboer » Zo Dec 16, 2018 11:09 pm

Oei, ik zie dat ik onbedoeld alleen Marcels bijdrage al geplaatst heb. Hierbij het complete verslag

OVOZ maakt hooggespannen verwachtingen niet waar.
Bij deze aanhef kun je vraagtekens zetten, want bij wie waren de verwachtingen nou eigenlijk hooggespannen? Misschien alleen bij de teamleider wellicht? We vertrokken met twee automobielen, één met een tweetal vanuit Oosterbeek en één met een vijftal vanaf De Vredehorst naar Uden, waar we ruim op tijd arriveerden in wijkcentrum De Balans. Afrit 13 was nog net niet afgesloten … En dan hebben we natuurlijk ook nog onze eerstebordspeler Marcel die in drie uur per ov vanuit Culemborg naar Uden reisde en om 12.50 uur aankwam. Als je dit voor OVOZ over hebt, ben je een ware held!
Ik probeer een chronologisch verslag te maken, met hulp van een aantal inzendingen natuurlijk. Dat moet ik dan een beetje op de gok doen, want ik zie dat ik niet het wedstrijdformulier van onszelf met aantekeningen over de eindtijden der partijen mee heb genomen, maar een blanco van de tegenstander.
Naast mij aan bord 6 ging Wouter junior Scandinavisch en voortvarend van start tegen de zo te zien verreweg meest ervaren speler van de tegenstander. Hij kreeg een zeer sterke koningsaanval, maar verwaarloosde zijn verdediging. Een krachtzet met de dame maakte rond half 3 aan alle illusies een eind ; het kostte een volle toren en misschien later nog een loper, maar zo ver liet Wouter het niet komen. Professioneel zette hij meteen de stukken in de beginopstelling en ging in een naastgelegen zaaltje met ODI’s nestor analyseren.
Een klein uur later kon Wouter senior aan bord 7 wel het punt bijschrijven. Na een wilde partij met wisselende kansen stond hij opeens een dame tegen paard voor (met elk nog 2 pionnen). Maar niet nadat hij eerst een stuk achter kwam en toen ik kwam kijken mij meewarig aankeek en sorry fluisterde. Ik keek terug met een blik van “kan gebeuren joh” , hij rechtte de rug met genoemd resultaat. Een ware Houdini-act!
Omdat de teamleider had nagelaten door te geven dat er op locatie geen broodjes verkrijgbaar waren, moest Pieter nog voor de match om hongerklop te voorkomen de wijk in op zoek naar proviand. Dit lukte uitstekend met een mooi punt aan bord 3 als resultaat. Pieter zag het zelf zo: “De partij verliep voorspoedig dit keer. Mijn tegenstander speelde passief en zette z’n stukken buitenspel. Ik kreeg ruimte en een grote ontwikkelingsvoorsprong. Met de zetten f4, e5, f5, f6 en fxg7 kwam z’n koning in de vuurlinie en stortte z’n stelling in. Zelfs na dameruil waren de gaten in zijn stelling zo groot, dat ik een kwaliteit kon winnen en een gevaarlijke vrijpion overhield. Na nog een foutje kreeg ik 2 verbonden vrijpionnen en gaf hij op” Rond 4 uur stonden we 2-1 voor!
Tussen 4 en 5 uur kwamen de partijen aan de borden 1, 2 en 4 tot een beslissing. De volgorde weet ik niet meer exact. Marcel aan bord 1 moest onverwacht de vlag strijken, maar zijn kostelijk bijdrage aan dit verslag maakt veel goed. Deze held laat zijn hart spreken: “
Dank je voor je kritische vragen, want attendeert mij erop om uitleg te geven. Ik had eigenlijk willen blijven (ik miste wat teamleden toen mijn partij ten einde kwam, JM), maar kreeg het sympathieke aanbod van Alexander om afgezet te worden op een intercity-treinstation. En inderdaad bracht Alexander mij op perfecte wijze naar Arnhem CS, voor hem toch de nodige extra kilometers vanaf Oosterbeek en weer terug daarnaartoe. Aldus kon ik via Utrecht nog redelijk snel terugtreinen vanaf het noorden naar Culemborg. Ten zuiden was/is er geen treinverkeer dit weekend vanwege spoorwerkzaamheden op het hele traject Culemborg - Den Bosch. Kwam dus heel slecht uit, juist dit weekend. Naar Uden betekende dit 3 lange bustrajecten, inclusief 3x buiten in de kou 0 tot 30 minuten wachten op de bus. 2 bustrajecten extra door het uitvallen van de treinen. Dus Alexander bespaarde mij de 3 busreizen van de terugkeer. Gelukkig zit voor dit seizoen de voor mij logistiek gezien verreweg lastigste uitwedstrijd er nu op.
PS Jaap nog bedankt voor de veganistische lupinekaas, in 3 varianten. Zeker een zeer interessant product!
Wat betreft de verslaglegging. Met wit verliep de opening goed, de tegenstander schrok zo van mijn pionnenstorm op de koningsvleugel dat hij zich genoodzaakt zag een paard te offeren voor 2 pionnen. Wellicht echter -helaas- was dit een geniaal stukoffer, want hij kreeg zeer sterk spel tegen mijn koningsstelling. Onder meer een aanval met 2 torens (halfopen h-lijn) en Ld7 en Dc8 tegen mijn pion op h3, die niet meer gedekt werd door de pion op g2. Minder geniaal was zijn opmerking na de tijdcontrole dat hij (zwart) z'n 40e zet al gespeeld had, en ik niet. Ten koste van het nodige materiaal wist ik de aanval af te slaan. Er ontstond een eindspel waarin ik toren en paard had, en 2 pionnen meer; tegen 2 torens. Hier had ik aannemelijk zo snel mogelijk 1 set torens moeten ruilen, maar dat plan begon ik te laat uit te voeren. De 2 vijandige torens werkten te goed samen, en bezegelden mijn verlies. Erg jammer, ik baal nogal van deze nederlaag. Tijdens Kerst plan ik met mijn Chessity-studie te starten. Erwin Oorebeek gaf aan, dat hij daarin als rating in het eindspel ca. 1200 heeft. Nou, dan schat ik mijn eindspelrating in de orde van grootte van de momentele buitentemperatuur…
Interessant om Uden ‘ns te bezoeken, erg afgelegen diep in Oost-Brabant, met in de verste verte geen treinstation te bekennen. De barvrouw hanteerde schappelijke prijzen, maar irriteerde mij wel toen ze samen met een mannelijke bezoeker (dit was de tegenstander van Wouter junior, JM) luidop (ik vond het redelijk gedempt, maar ik zat natuurlijk verder weg, JM)een kruiswoordpuzzel ging oplossen, op ca. anderhalve meter van mijn bord. Wèl vond ik mooi om te zien de aankondiging dat dit wijkcentrum een gratis kerstavond organiseert op de 24e. Dus àls je dan toch in het afgelegen Uden verzeild bent geraakt zonder vrienden en familie, dan is er tòch Kerst voor je! Vind ik oprecht mooi”. Hartverwarmend nietwaar?
Jan Willem speelde aan bord 2 heel netjes tegen de op rating verreweg sterkste tegenstander. Zijn schriftelijke bijdrage was kort maar krachtig: “Mijn partij ging harstikke goed: mooie opening, prima middenspel (alhoewel hij wel wat tegenspel kreeg waar ik misschien wat actiever had moeten spelen). Alleen die blunder in het eindspel, dat was jammer”.
Alexander wist de stand weer in evenwicht te brengen. Het zag er gedegen uit en dat bracht hij als volgt onder woorden:” Mijn partij was een vrij geleidelijke overwinning. Ik kwam iets beter uit de opening, kon veel druk zetten met actieve stukken, en won een kwaliteit. Hij deed nog een aardige moed der wanhoop aanval op mijn koningsstelling, maar dat rammelde uit elkaar, en voorsprong groeide van kwaliteit naar toren, waarmee de winst behaald was” En zo kwam de stand op 3-3.
Anja en ik waren nog bezig aan de borden 8 en 5 en dat werden echt lange partijen. Anja speelde met zwart degelijk een haar bekende d4-opening, ik vermoed iets Indisch. Ze stond goed, maar later in het eindspel een pion achter, hetgeen later kennelijk fataal was. Het was een vrije randpion, maar dame en torens stonden nog op het bord toen ik voor het laatst keek.
Ikzelf speelde een werkelijk uiterst moeilijke en interessante partij. Het werd Grand Prix (f4, c5, e4), maar deze prijs ging uiteindelijk naar de tegenstander. Ik heb naar mijn gevoel erg goed gestaan, een pion voor, een kwaliteit voor, maar zijn loper was uiteindelijk beresterk en ondersteunend om een verre pion nog verder te laten oprukken. In het teambelang had ik eerder een tweetal remise-aanboden moeten afslaan om te knokken tot ik er bij neer viel. Hetgeen geschiedde na ca 60 zetten. Op het laatst zette ik nog een patvalletje maar daar trapte hij net niet in. 5-3 Verloren van ODI, dat aan den lijve ervoer hoe inspanning tot ontspanning (nog een biertje?) leidde. Drie keer raden wat de naam betekent…
In onze poule wordt gespot met ratingverschillen en zijn de verrassende uitslagen niet van de lucht. In februari thuis tegen de ongeslagen koploper MuConsult, een tegenstander zonder echt hoge en echt lage ratings. We zullen ons schrap zetten
bioboer
 
Berichten: 125
Geregistreerd: Zo Apr 05, 2009 8:00 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron