Eerste grijpt laatste strohalm tegen Purmerend

Eerste grijpt laatste strohalm tegen Purmerend

Berichtdoor NPC » Ma Feb 11, 2019 8:58 am

De schakers van de SV Wageningen hebben tegen Purmerend een zwaarbevochten en noodzakelijke 7-3 overwinning geboekt. Rond de tijdcontrole kon het nog alle kanten op, maar een aantal opmerkelijke zetten aan Purmerendse zijde deden de balans naar Wageningen uitslaan. De Wageningers hebben zich met de overwinning boven de degradatiestreep geworsteld, maar moeten ook de komende ronden nog flink aan de bak.

Wageningen begon de match met een 1-0 voorsprong. Sander van Eijk had anderhalve week eerder zijn partij al vooruit gespeeld. Hij ving een stukoffer van de tegenstander op en wist zijn materiële plus te verzilveren. Je zou verwachten dat de overige negen Wageningers geïnspireerd door deze voorsprong Purmerend gingen bestrijden, maar niets bleek minder waar. Na nog geen drie uur spelen stond er plots 1-3 op het scorebord.

David van Eekhout overzag een tussenzet van zijn tegenstander en belandde in een toreneindspel met twee pionnen minder. Dat was al snel niet meer te houden. Bert Torn zat geen moment in de wedstrijd en verloor eveneens een paar pionnen. De tegenstander voerde dit koeltjes naar winst. Arjen van Herwaarden kwam goed uit de opening en won zelfs een pion. De tegenstander vond echter een briljant paardoffer, waarna Van Herwaarden niets anders restte dan op te geven.

De overige Wageningers rechtten hun rug en rond de eerste tijdcontrole werd de omslag ingezet. Fred Jonker nam wat risico en zag dat beloond met een vrijpion die slechts ten koste van stukverlies gestopt kon worden. Erwin Oorebeek offerde een kwaliteit. De tegenstander had wijselijk voor remise moeten gaan, maar dacht een koningsaanval te hebben. Hij overzag dat Oorebeek een pion kon winnen en daarmee zelf een vrijpion naar de overkant bracht. Jan Timman kon zijn grootmeesterlijke kennis van het eindspel demonstreren. De tegenstander was met zijn twee torens kansloos tegen de dame en drie pionnen van Timman. Kees Stap had de hele partij de touwtjes in handen, maar kon de beslissende klap niet vinden. Hij koos voor een gunstig eindspel. Toen zijn tegenstander de beste verdediging niet vond, was de winst niet moeilijk meer.

Met de 5-3 voorsprong waren de Wageningers nog steeds niet zeker van de overwinning. Met name de partij van Yochanan Afek baarde zorgen. Hij stond een kwaliteit en een pion achter, maar had wel enige druk tegen de zwarte koning. Zwart verwaarloosde onverwacht zijn verdediging en ging plotsklaps mat. Jeroen Franssen had lange tijd een onduidelijke stelling. Maar ook hier bezweek de tegenstander in de slotfase en kon Franssen de 7-3 eindstand noteren.
NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Eerste grijpt laatste strohalm tegen Purmerend

Berichtdoor NPC » Ma Feb 11, 2019 4:06 pm

NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten

cron