Eerste boekt broodnodige zege in strijd tegen degradatie

Eerste boekt broodnodige zege in strijd tegen degradatie

Berichtdoor NPC » Ma Mrt 18, 2019 9:40 am

De schakers van de SV Wageningen hebben uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. Directe concurrent Philidor Leeuwarden werd met 6½-3½ verslagen, waardoor de Wageningers alle kans hebben om zich te handhaven.

Na een beroerde seizoensstart met vier nederlagen, hadden de Wageningers zich herpakt met twee overwinningen. Winnen in Leeuwarden was echter noodzakelijk om niet alsnog in de problemen te geraken. Hetzelfde gold echter voor Philidor, dus twee gemotiveerde teams namen tegenover elkaar plaats. Toch begon de match rustig met twee snelle remises van Erwin Oorebeek en Bert Torn. De eerste tegenvaller diende zich aan toen David van Eekhout eerst een pion kwijtraakte en later in het eindspel in het zicht van de remisehaven alsnog verloor.

Jan Timman bracht de teams weer op gelijke hoogte. Maar dat was minder vanzelfsprekend dan vooraf verwacht werd. Halverwege miste de tegenstander pionwinst met behoud van een goede stelling. Zoals het ging nam Timman het initiatief over en kon hij in de tijdnoodfase met een mooie combinatie alsnog toeslaan. De volgende meevaller kwam op naam van Sander van Eijk. In een wildwestpartij was het voor de argeloze toeschouwer totaal onduidelijk wie er beter stond. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, bleek Van Eijk beslissend materieel voordeel te hebben.

Dat was het sein voor Wageningen om de match definitief naar zich toe te trekken. Jeroen Franssen had de tegenstander zodanig ingesnoerd dat die uit wanhoop maar een stuk offerde in de hoop nog eeuwig schaak te bereiken. Franssen hield het hoofd echter koel en won gedecideerd. Arjen van Herwaarden won met een leuke truc al vroeg een pion en wist zijn voordeel tot in het eindspel te behouden. Nadat hij beleefd twee keer een opmerkelijk remiseaanbod had geweigerd, won hij met een fraaie mataanval. Yochanan Afek stelde de Wageningse overwinning zeker. Lang leek hij een voordeeltje te hebben, maar de tegenstander verdedigde zich bekwaam. Met de matchpunten op zak was Afek toch tevreden met een half punt.

Kees Stap zou ook tevreden geweest zijn met remise nadat hij eerder in de partij een pion verblunderde. Hij knokte zich terug, maar met de remisehaven in zicht maakte hij op de 47e zet alsnog de beslissende fout. Het slotakkoord was voor Fred Jonker. Daar blunderde de tegenstander een pion weg. Hoewel Jonker het niet op zijn handigst speelde, kon hij in het verre eindspel alsnog het punt bijschrijven.
Bijlagen
Philidor.png
Philidor.png (36.09 KiB) 3194 keer bekeken
NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm

Re: Eerste boekt broodnodige zege in strijd tegen degradatie

Berichtdoor NPC » Ma Mrt 18, 2019 9:41 am

Het verslag van Philidor, inclusief de partij van Jan. https://philidor1847.nl/?p=3446
NPC
 
Berichten: 860
Geregistreerd: Wo Feb 11, 2009 7:53 pm


Terug naar Externe

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron