Hotze kampioen ondanks verliespartij

‘Een smetje op mijn titel is dit niet’, vond Hotze Hofstra na de verloren partij tegen Fred Jonker, ‘maar van een verliespartij word ik wel knap chagrijnig’.

Jonker - Hofstra

Hofstra kan echter tevreden terugkijken op het afgelopen schaakseizoen, waarin hij met ruime voorsprong voor de derde maal clubkampioen van Schaakvereniging Wageningen is geworden. De titel kon hem na de voorlaatste ronde al niet meer ontgaan.
Jonker had zich voor de laatste ronde van de interne competitie goed voorbereid en drong Hofstra al gauw in de verdediging. Jonker won enkele pionnen en stond later zelf een stuk voor. Ondanks de beperkte bedenktijd die Jonker in het eindspel restte, wist hij dit vrij eenvoudig te winnen.
De enige concurrent van Hofstra de laatste weken, Jeroen Franssen, won van Wim Thieme. Thieme durfde op een gegeven moment een pion niet terug te slaan, omdat hij bang was daarmee een stuk te verliezen. Onterecht bleek na afloop. Met deze pion meer wist Franssen de stelling van Thieme volledig te ontregelen, wat leidde tot beslissend materiaalvoordeel.
Op de derde plaats in de eindrangschikking eindigde Kees Stap door een overwinning op Clemens de Vos. Nadat Stap twee pionnen had gewonnen, kon De Vos opgeven. ‘Kees is één van mijn angstgegners’, verklaarde De Vos zijn verlies na afloop.
Beste nieuwkomer dit seizoen was Tom Huisman. Met een overwinning op Erik van Mullekom eindigde hij op de zestiende plaats.
Zie hieronder voor alle details.