In Memoriam: Karel Scholten

karel-foto

Vrijdagmiddag 5 april ontvingen wij het droevige bericht van het onverwacht overlijden van onze clubgenoot Karel Scholten. Op zijn werkplek werd Karel getroffen door een hartstilstand en reanimatie baatte niet meer. Hij is 62 jaar oud geworden.

De avond voor zijn overlijden speelde Karel nog mee in de interne competitie van Schaakvereniging Wageningen. Hij behaalde een vlotte overwinning en besloot op tijd naar huis te gaan. Met een goed humeur verliet hij de Vredehorst en hij keek uit naar de kampioenswedstrijd die hij met het tweede team zou spelen op zaterdag 6 april in Deventer. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.
Karel was een enthousiast en fanatiek schaker. In 2003 is hij lid geworden van onze club en sinds die tijd was hij een vaste kracht in het tweede team dat in die periode in de 3e klasse KNSB of promotieklasse van de OSBO speelde.
Voor zijn komst naar Schaakvereniging Wageningen speelde Karel lange tijd bij Schaakvereniging Tal in Amsterdam.
Karel speelde attractief en aanvallend schaak. Hij koerste altijd aan op gecompliceerde, tactische stellingen. In vrijwel al zijn partijen stond zijn bord in vuur en vlam. De Letse schaker en wereldkampioen Mikhail Tal was op schaakgebied dan ook zijn grote voorbeeld. “Tal” was ook de naam waaronder hij bekend was op het forum van de website.
In de zomervakanties was Karel vaak actief in het toernooicircuit. Afgelopen zomer speelde hij achtereenvolgens het Bilderbergtoernooi in Oosterbeek, het SPA toernooi in Amsterdam en de bondswedstrijden in Dieren.
Zijn kwakkelende gezondheid drukte soms zijn toernooiresultaten, iets wat Karel wel zorgen baarde, want hij hield toch wel graag zijn rating boven de 1900, zodat hij bijvoorbeeld in de hoofdgroep van Bilderberg mee kon blijven doen. Een mooie overwinning was hem daarentegen ook duidelijk aan te zien: dan liep hij na afloop glunderend van trots en tevredenheid door de speelzaal.
Waar teamgenoten van Karel nog wel eens opkeken tegen een toekomstig sterke tegenstander, was dit voor Karel totaal geen issue. “Het maakt niet uit hoe sterk mijn tegenstander is, maar meer hoe sterk ikzelf speel…” zei Karel dan en daarmee doelde hij op zijn eigen gezondheid.
Met het overlijden van Karel verliezen we een rasschaker, een diepe denker, een team player en een aimabel mens.