Jan Timman 70 jaar; lang zal hij leven!

Dinsdag 14 december is grootmeester Jan Timman 70 jaar geworden. We hadden mooie plannen om dat samen met hem te vieren. Maar om bekende redenen kon dat helaas niet doorgaan. We willen zijn verjaardag toch niet helemaal ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben wij hem onze felicitaties, een bos bloemen en een fles wijn bezorgd. En we blikken terug op de ruim 14 jaar dat Jan lid is van SV Wageningen.

 

Jan TImman in actie tegen Loek van Wely tijdens het Bevrijdingstoernooi op 5 mei 2019.

Sinds 2007 speelt Jan Timman bij ons. Via Yochanan Afek hadden we al eerder contact met Jan, hij had een paar keer een training voor de club verzorgd. Toen Jan naar Arnhem verhuisde, opperden enkele leden dat hij dan mooi voor de club kon komen spelen. Het leek een wild idee, maar toch werd een afspraak gemaakt om een en ander te bespreken. Tijdens een genoeglijk diner in een Italiaans restaurant werd overeenstemming bereikt. De Wageningers reageerden opgetogen. “Een van onze leden verwoordde het mooi: Het is alsof het mooiste meisje van de school naast je komt zitten en ook nog verkering met je wil!”, reageerde voorzitter Bert Torn. In oktober 2007 debuteerde Jan bij Wageningen met een remise tegen Babak Tondivar van Philidor Leeuwarden.

Sindsdien liet hij tot maart 2020 vrijwel geen wedstrijd voorbij gaan. En hij laat het niet bij zijn eigen partij. Hij loopt regelmatig rond bij zijn teamgenoten en na afloop geeft hij hen advies hoe het beter had gekund. Ook laat hij altijd zijn eigen partij zien aan de rest van de club. Samen met Yochanan Afek kruipt hij ook graag achter het bord om hun gezamenlijke liefde voor eindspelstudies te delen.

Naast de KNSB-wedstrijden, is Jan van de partij bij een aantal bijzondere evenementen die we in de loop der jaren hebben georganiseerd. Heel speciaal was zijn deelname aan de internetmatch Wageningen-Kenia. Toen hij meespeelde in de B-groep van het Tata Steel toernooi kwam hij later vertellen over zijn partijen. Ook deed hij elk jaar mee met het traditionele Bevrijdingstoernooi op 5 mei. In 2008 won hij daar van Anish Giri. Die woonde net in Nederland en was dolblij dat hij tegen zijn idool mocht spelen. Kijk hier voor beelden van die partij. In december 2011 organiseerde de SV Wageningen ter gelegenheid van de 60-jarige verjaardag van Jan en de IM-titel van Sander van Eijk een match tussen het tweetal. In 2017 regelden we samen met het Heerenstraat Theater dat de film over Magnus Carlsen daar draaide. Voorafgaand gaf Jan een lezing over twee partijen die hij ooit tegen Magnus speelde.

Even een historisch intermezzo, want tientallen jaren eerder was Jan ook al af en toe in Wageningen te vinden. Eind jaren zestig ging hij regelmatig op bezoek bij Wim Andriessen, die daar het roemruchte Schaakbulletin oprichtte. Jan leverde regelmatig een bijdrage aan dit blad. Ook in de zomer van 1972 toog Jan naar Wageningen. Een maand lang werkte hij in de woning van Wim Andriessen aan de analyses voor zijn beroemde boek over de match Fischer-Spasski.

Het blijft bijzonder om samen met een levende legende in één team te spelen. We zijn er inmiddels helemaal aan gewend, maar bij uitwedstrijden merken we regelmatig hoe groot zijn reputatie is. Soms maak je vreemde dingen mee, zoals de onderhandelingen met Jeroen van den Berg over Jan’s deelname aan TATA. En als Jan zich eenmaal op zijn gemak voelt, is hij een geanimeerd verteller. Tijdens de autoritten naar de wedstrijden en bij de etentjes achteraf vertelt hij met genoegen over zijn belevenissen uit het verleden. Ook geeft hij zijn ongezouten mening over de huidige wereldtop. Zo volgden we na een KNSB-ronde in 2016 live een partij van de WK-match Carlsen-Karjakin. Met een vileine glimlach fileerde Jan de voorbereiding van Karjakin die volgens geruchten een miljoen dollar kostte.

Jan speelde voorlopig zijn laatste partij voor ons in maart 2020. In en tegen Groningen won hij van Loek van der Hagen. Dit seizoen ziet hij het nog niet zitten om weer achter het schaakbord plaats te nemen. Maar zoals hij in een interview in de nieuwsbrief van het Max Euwe Centrum meldt, denkt hij dat hij lang zal leven. Dus we hebben goede hoop dat we hem op termijn weer in ons midden kunnen begroeten.