NK pupillen 2016: goede prestaties Jelle van Mullekom en Wouter Wieggers

Op zaterdag 18 juni vond het pupillenkampioenschap van Nederland plaats, met van SV Wageningen als deelnemers Jelle van Mullekom en Wouter Wieggers. Wouter streed mee in de categorie F (geboortejaar 2007) en Jelle bij de G (geboortejaar 2008). Bij de jongsten (H) waren geen Wageningse deelnemers. In totaal telde het goed georganiseerde evenement in het Brabantse Roosendaal 120 deelnemende meisjes en jongens.

Jelle-van-Mullekom-Jelle van Mullekom

Wouter Wieggers-Wouter Wieggers

Er werd geschaakt volgens het Zwitserse systeem over zeven ronden met 15 minuten per persoon per partij en 10 seconden per zet. De hoogst geklasseerden speelden steeds op live borden – een nieuwe ervaring voor Wouter en Jelle.

Wouter – die als 25ste was genoteerd van de 50 – mocht in de eerste ronde meteen op bord 1 aantreden tegen de latere winnaar Lichen Han. Die stak met een rating van 1582 – zo’n 1000 hoger dan Wouter – met kop en schouders boven de rest uit en haalde uiteindelijk 7 uit 7. Lichen kwam wel een half uur te laat door een file, maar de organisatie was coulant en hij mocht met een tijdaftrek van 10 minuten toch aan de partij beginnen. Dat was genoeg om een materiële voorsprong op te bouwen en uiteindelijk eenvoudig te winnen.

Wouter had echter goed opgelet bij het trucje waarmee Lichen in de opening een pion won, en dit paste hij later in het toernooi in een aantal openingen zelf toe. Zo won hij de tweede ronde in een degelijke partij. Ronde 3 tegen Nijs Ogink was echter van beide kanten een foutenfestijn. Wouter miste geweldige kansen op beslissend voordeel door de dame te pennen op de koning. En een paar zetten later zag hij niet dat hij de dame kon pakken na een fraaie aftrekschaak. In plaats daarvan ging Nijs met Wouters dame aan de haal en daarna was het snel gedaan.

In ronde 4 gaf Wouter weinig weg en hij was met een vrijpion op weg naar een dame, toen zijn tegenstander besloot dat remise door eeuwig schaak ook al heel erg mooi was. Vol zelfvertrouwen ging Wouter vervolgens de laatste drie rondes in en daarin bleef hij winnen. In de laatste partij wist hij een flinke achterstand toch nog om te buigen in winst. Onder meer dankzij een mooie paardvork en een tussenzet met schaak waardoor hij een kwaliteit pakte. Zo sprokkelde hij uiteindelijk 4,5 punten bij elkaar, goed voor plek 13 van de 50 deelnemers.

Jelle had een vrijplaats gekregen op basis van zijn derde plaats bij de OSBO-kampioenschappen, en stond genoteerd op positie 39 van de 40. Zijn eerste wedstrijd kon hij niet winnen. In de tweede partij kwam Jelle materiaal achter te staan, en kreeg hij op een gegeven moment de mogelijkheid om hier een deel van terug te winnen. Zijn tegenstandster was echter niet bereid om materiaal terug te geven, waarna Jelle remise claimde op basis van zetherhaling. Met dit halfje kreeg Jelle de smaak goed te pakken en wist hij de daarop volgende wedstrijd vlotjes te winnen, waardoor hij een mooie 50 procent score had.

De zenuwen gierden echter door zijn lijf en voor iedere partij moest Jelle nog even snel het kleine kamertje opzoeken. De vierde partij speelde Jelle tegen Koen van Wijngaarden (De Cirkel), die het OSBO-kampioenschap categorie G had gewonnen. Snelle Jelle kwam materieel erg goed te staan, maar nam onvoldoende tijd om over zijn zetten na te denken, waardoor dit materiaal afnam en Koen uiteindelijk met de winst ervan doorging.

Deze ervaring leidde tot een kentering van Jelles spel, waarna hij meer tijd nam om zijn volgende zet te overdenken, en dit leidde tot een mooie partij en winst in de vijfde ronde. De zesde ronde nam Jelle wederom de tijd om zijn zetten te overdenken, en speelde hij een boeiende en gelijkwaardige partij, waarbij hij in de overgang van midden- naar eindspel niet goed wist waar zijn kansen lagen. Jelle had op dat moment met zwart een vrijpion op de a-lijn, waarmee hij de laatste zware stukken van zijn tegenstander (toren en loper) gedurende enige tijd tot defensieve taken had kunnen dwingen.

De vijfde en zesde ronde liet Jelle mooi spel zien, maar speelde hij ook op de grenzen van zijn kunnen. In slotronde sloeg de vermoeidheid toe als gevolg van een week lang stress en een intensieve dag, en ook deze partij wist Jelle niet te winnen. Met 2,5 uit 7 behaalde Jelle een mooie 29e positie, die duidelijk maakte dat hij de vrijplaats terecht had gekregen.

Zie www.nationalepupillendag.org voor alle uitslagen en partijen.