Michael Grigorjan wint schoolschaaktoernooi

Op zaterdag 18 januari 2020 speelden achtenveertig Wageningse basisschoolleerlingen om het jaarlijkse kampioenschap. Er was zowel een individueel als een scholenklassement.

De drie sterkste spelers van de bovenbouw (groep 6 t/m 8) waren: Michael Grigorjan (OBS de Nijenoord), Reiko Dirksen (de Montessorischool) en Sven Kolnaar (Jozefschool). Michael wist zelfs al zijn partijen te winnen! De drie sterkste spelers van de onder- en middenbouw (groep 1 t/m 5) waren: Tigran Grigorjan (OBS de Nijenoord), Max Zheng (OBS de Nijenoord) en Alec Dijkstra (Jozefschool). Tigran prolongeerde daarmee zijn titel van vorig jaar. Zie hier het overzicht van de individuele scores : Eindranglijst_Schoolschaak_2020

In het scholenklassement streden vijf basisscholen om de felbegeerde wisselbeker en om een plaats voor de halve finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond op 21 maart. De vier hoogst geƫindigde leerlingen van OBS de Nijenoord haalden gezamenlijk 22 punten. Ze prolongeerden daarmee hun titel van vorig jaar en plaatsten zich voor de halve finale. De Montessorischool werd tweede met 18,5 punten en bleef daarmee de Jozefschool (18 pt) nipt voor. Vrije school De Zwaneridder en de G.J. van de Brinkschool werden respectievelijk vierde en vijfde.

Voor veel kinderen was dit toernooi de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het was vooral moeilijk om met een klok te spelen, maar het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij hielpen. De mooiste zet deed een jongen met een zwart paard. Hij gaf schaak, maar de witte koning bleek aan alle kanten ingebouwd met eigen stukken. Wit kon het schaak daardoor niet opheffen en bleek schaakmat te staan.

Tussen de partijen door deden de deelnemers hun best om de juiste antwoorden te vinden op een aantal schaakvragen. Ze konden daarmee een aantal leuke prijsjes winnen.

We hopen dat iedereen een leuke dag gehad heeft en dat het schaken naar meer heeft gesmaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij Schaakvereniging Wageningen op donderdagavonden van 18.30 uur tot 20.00 uur. Op donderdag 23 januari beginnen we weer met een nieuwe competitie. Later instappen is echter ook altijd mogelijk. De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen, zonder verdere verplichtingen. Inlichtingen kunt u krijgen bij Bartel Dodeman, jeugdleider SV Wageningen jeugdschaakwageningen@hotmail.com).

De individuele prijswinnaars :

Het winnende team van De Nijenoord