Sara Martinez derde op het NK in Assen

Afgelopen meivakantie werd het Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap gehouden in Assen. Anna en Sara Martinez deden daar ook aan mee.

Sara bij de meisjes t/m 14 jaar en stond op KNSB rating 2e geplaatst. Deze meisjes spelen 9 rondes Zwitsers met 1.30 uur pp met 30 sec per zet in 7 dagen. Maar wat bleek: er waren niet genoeg meisjes met een KNSB rating en vlak voor de loting werd bekend gemaakt dat er op KNSB jeugd rating ingedeeld zou gaan worden. Dit gooide de voorbereiding voor de meesten helemaal om. Sommigen uit de bovengroep kwamen door hun jeugdrating in de ondergroep en andersom. Gelukkig hadden wij dit een dag van te voren ook gezien en ook een indeling op jeugdrating gemaakt. Sara was dus niet erg verrast en had zich voor de eerste partij ook niet echt voorbereid. Sara begon voortvarend en won haar eerste drie rondes en stond bovenaan. De tweede dag waren 2 partijen gepland, vermoeiend maar het ging goed. Ronde 4 zat de vermoeidheid van de dag er voor er nog in en kwam zij tot een ½ punt.. De tweede dag met 2 rondes was voor Sara wel erg zwaar. Ze moest tegen de uiteindelijke nummer 1 en 2 en hier won ze maar een ½ punt. Verder speelde ze het toernooi goed uit, ze kon diverse openingsvarianten uit proberen en met succes, ze verraste er diverse tegenstandsters mee. Ze werd derde met 6.5 punt uit 9.

Sara Martinez tijdens het jeugd NK (foto Harrie Gielen)

Anna speelde bij de meisjes t/m 16 jaar 7 rondes Round Robin, met dezelfde speeltijd als Sara. Een toernooi met de 8 sterkste meisjes van Nederland in deze klasse. Anna kreeg een wat ongelukkige loting en moest gelijk tegen de nummer 1 met zwart. Alhoewel ze goed begon, veranderde de partij in haar nadeel Maar de volgende drie partijen gingen prima en mepte zij haar tegenstandsters van het bord. Zo dreigde het ook te gaan met tegenstandster nummer 5 maar Anna zette een stuk ongelukkig weg en verloor de partij. Tegen nummer 6 speelde ze weer een goede partij met een super spannend eind: een gevecht tegen tegenstandster en de klok. Beide meiden hadden weinig tijd op de klok en voor de toeschouwers was het bloed spannend. Na een hele tijd op het scherpst van de klok gespeeld te hebben besloten de meiden tot remise. Anna had nog kans op de tweede plek maar nog vermoeid van de partij van de vorige dag, verloor ze de laatste partij kansloos. Al met al was dit NK heel leerzaam, met goede partijen van de zussen. Voor meer foto’s, verslagen en partijen zie www.njsk.nl