Sara Martinez en Elmar Rothaan jeugdkampioen Oostelijke Schaakbond

In de kerstvakantie werden de jaarlijkse Persoonlijke Jeugdkampioenschappen voor de jeugd van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) gehouden. In totaal deden er 55 kinderen aan mee. Met dit toernooi is niet alleen de titel OSBO jeugdkampioen 2015 per leeftijdscategorie te winnen maar ook een ticket voor de Nederlandse Jeugdkampioenschappen 2016. Van SV Wageningen deden Wouter Wieggers, Sara Martinez en Elmar Rothaan mee.

Wouter speelde mee in de leeftijd tot en met 10 jaar met in totaal 24 kinderen (zie bericht hieronder). Deze kinderen speelden op 1 dag 10 rondes Zwitsers met 15 minuten speeltijd per persoon. Wouter, die 13de geplaatst stond tussen sterke spelers uit Arnhem en Meppel, heeft een heel goed toernooi gespeeld. Hij won al zijn partijen met wit, helaas werd hij wat ongelukkig ingedeeld met maar 4 van de 10 partijen met wit. Wouter haalde met 6 punten uit 10 een mooie gedeelde 5e plaats. Sara Martinez, net terug van het Chess Festival Groningen, speelde mee in de leeftijd tot en met 12 jaar met in totaal 29 kinderen. Deze kinderen speelden 10 rondes Zwitsers met 30 minuten speeltijd per persoon, verdeeld over twee dagen. Sara die derde geplaatst stond tussen de sterke jongens deed haar best om bij de beste drie jongens te eindigen. Ze moest gelijk al de eerste ronde tegen haar directe concurrente Sofie van den Born, die ze redelijk makkelijk won. Daar Sara een week lang met volwassen had geschaakt in Groningen moest ze wel weer wennen aan de korte speeltijd van de jeugd en zat ze bijna elke keer als één van de laatsten te schaken. De eerste dag haalde ze 4 punten uit 5, ze had zelfs van de nummer 1 kunnen winnen want ze stond voor maar zag helaas een trucje in haar voordeel niet. Dit was de enige verliespartij die dag. De tweede dag was zwaar door de lange partijen en ook wel spannend tot aan de laatste ronde. Deze dag had Sara maar één winstpartij. Tegen William, de uiteindelijke nummer 3, stond ze gewonnen maar zette in tijdsnood, met nog 10 secondes op de klok, haar tegenstander pat. Sneu was dat ze niet gezien had dat hij al lang door z’n tijd heen was. Nadat ze overtuigd werd dat je in 10 secondes nog best tijd hebt om na te denken won ze vervolgens nog 1 partij met nog maar 6 secondes op de klok. Sara ging zelf, op het hele toernooi, hoewel ze voor stond maar 1 keer door de klok tegen de uiteindelijk nummer 2. Met vijf winst en drie remises eindigde Sara met 6,5 uit tien op de vijfde plek. Ze was daarmee het beste meisje en werd meisjeskampioen van de OSBO 2015, meisjes tot en met 12 jaar. Behalve een standaard verdiende ze ook een plaats voor de gesloten Nederlandse Jeugdkampioenschappen 2016 meisjes tot en met 12 jaar, gehouden in mei 2016 in Rijswijk.

Sara-PJK2015-2016-aSara (rechts)

Elmar speelde mee in de leeftijd tot met met 14 jaar met in totaal 9 kinderen. Deze kinderen speelden 9 rondes Zwitsers met uiteindelijk 40 minuten per partij per persoon, verdeeld over twee dagen. Mede doordat de 4 toppers van de OSBO meespeelden op het Chess Festival in Groningen, waaronder Anna, de zus van Sara stond Elmar tweede geplaatst en maakte hij grote kans op de titel en het zo fel begeerde ticket voor het NK. Daar er maar 9 spelers waren speelden iedereen tegen elkaar. Elmar won netjes de eerste dag al zijn partijen. De eerste 4 punten waren binnen. De geplaatste nummer één echter had veel moeite met het speeltempo en ging bij elke partij door zijn klok. Hij besloot de tweede dag niet meer te komen. Dit gaf wel wat problemen met de byes. Sommige spelers kregen de tweede dag twee byes waardoor ze wel goed konden uitrusten maar zich ook wel erg verveelden. Ook de tweede dag won Elmar bijna al zijn partijen, hij speelde remise tegen Imre en gaf zo een half puntje weg. Door deze remise behoedde Elmar Imre voor een barrage en bezorgde haar de meisjestitel en het NK ticket. Elmar won zijn leeftijdscategorie met 7,5 punten uit 8 en werd OSBO kampioen 2015-2016 jeugd tot en met 14 jaar en ging met een mooie beker naar huis. Elmar verdiende zo voor het eerst een plaats voor het gesloten Nederlands Jeugdkampioenschap 2016 tot en met 14 jaar, gehouden in mei in Rotterdam.

Elmer-Rothaan-aElmar

Anna Martinez speelde dit jaar niet mee. Zij gaat een vrijplaats aanvragen voor het NK 2016 meisjes tot en met 14 jaar.