Schaken bij het AZC in De Leemkuil

Schaken bij het AZC in De Leemkuil

door Robert-Jan van Egmond

Eens in de veertien dagen op de maandavond gaan we vanuit Schaakvereniging Wageningen schaken bij het Asielzoekerscentrum Wageningen. Met een tochtje door de bossen, sommigen komen per auto, anderen per fiets, kom je aan bij het landhuis De Leemkuil. Het is een prachtig gebouw dat gediend heeft als hotel en later als rustoord voor overspannen ambtenaren.

De rust is er nog steeds te vinden. Ondanks de spanningen die de asielzoekers ervaren (er verblijven personen die net voor of aan de start van de asielprocedure staan, heerst er in de kantine waar we schaken een ongedwongen sfeer. Vanuit onze vereniging komen we  met zo’n drie à vier personen, zetten de schaakspullen klaar en dan komen er vanzelf enthousiastelingen op af. Soms gaan we nog even flyeren om onze activiteit bekendheid te geven. De leiding van het AZC zorgt voor koffie en thee.

Ik vind het altijd leuk om op het AZC een potje te schaken, het is net iets minder serieus dan op onze donderdagavond en het is altijd een verrassing wie je voor je hebt en wat het schaakniveau is. De vluchtelingen komen uit diverse landen, maar vooral uit Syrië heb ik mensen ontmoet. Soms word ik van het bord geveegd, een andere keer zijn we zeer aan elkaar gewaagd en duurt de partij de hele avond. Er kunnen ook kinderen tegenover je komen die soms een beetje kunnen schaken, maar vaak ook het spelletje nog moeten leren.

Een enkele keer komt men met luide muziek om in de kantine te dansen. Slecht voor de concentratie, maar wel gezellig. Ik rijd met een voldaan gevoel weer naar huis: dit heet nou het aangename met het nuttige verenigen.

Vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken, dus heb je ook zin om eens mee te doen? Neem even contact op met Marijn Verweij (verweij_marijn@hotmail.com) , hij kan je bovendien van benodigde informatie voorzien.

We schaken op maandagavonden van 20.00 tot 22.00 uur. Het adres is Keijenbergseweg 10. Incidentele vrijwilligers moeten een geldig identiteitsbewijs meenemen. Wil je structureel mee schaken, dan is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig (die wordt vergoed door de Leemkuil). De eerstvolgende data waarop we ter plaatse weer schaken zijn: 5 en 19 februari, 5 en 19 maart.