SOS 3 in zwaar weer tegen PION 2

Het is zaterdag, het is de dag erna. Op het scorebord van SOS 2G ronde 4 staat het onverbiddelijk, geen nachtmerrie maar werkelijkheid: PION 2- SWW 3 = 6,5 – 1,5. Brrr. Terug op aarde.
Het begon onderweg al. De Groesbeekseweg makkers hadden voor ons een pad vol hindernissen uitgestippeld. Corniek trof een file, ergens in de Betuwe. In Groesbeek-dorp een alcoholcontrole. De theaterzaal van de Mallemolen was de speelzaal. Het werd een oudhollands drama.
Gerbert gaf een stuk weg en kon opgeven. Jan-Willem kreeg een pion minder in de opening. Tegen PION 2 moet je dat niet doen. Een stevig gevecht volgde om de pion terug te winnen. Door mooie penningen en een actief paard lukte dat, met kans op een tweede pion. Twee torens vijf pionnen? Remise.
Eric speelde een wilde partij. Maar toen de rook optrok had hij een dame/ toren met verbrokkelde pionnenstelling tegen twee torens en twee lichte stukken. En die lichte stukken vormden een zwaar geschut op de koning die op drift was geraakt.
In het derde uur stond Hans goed met +2 pionnen. Wouter had een open stelling, die alle kanten op kon. Maar het ging de verkeerde kant op. Rijk had geen moment het idee dat hij tegengas kon geven. Ik heb nog nooit een stelling op het bord gezien die, hoewel materieel gelijk, er zo gedrongen en verloren uit zag. Er kwamen remise voorstellen van PION tegen Steef en Corniek, die gelijkwaardige stellingen hadden. Doorspelen!
Wouter ging er af, maar Steef en Corniek moesten uiteindelijk berusten in het halfje. Was het halfvol of halfleeg? Rijk’s stelling werd vernietigd. En Hans blunderde zijn voordeel weg. Klaar.
Is er nog iets relativerends over te zeggen? Jawel, na 3 matches stonden wij mede bovenaan met 6 uit 3, maar we hadden alleen op rating minder sterke tegenstanders gehad. PION met een gemiddelde rating van 1658 tegenover onze rating van 1464 was gewoon te sterk. alleen Hans had een opponent met gelijke rating, op de andere borden was PION 150-300 punten sterker. Wat zegt rating? Nou dit soort uitslagen!
Hebben wij dan slecht gespeeld? De verloren potjes waren logisch op rating. De remises waren zelfs sterk (+ 0,20, 0,31 en 0,34).
Met goede moed op naar ASV6!

Door Jan-Willem Koekebakker