SOS 3 zet puike prestatie neer tegen ASV 5

Bij het ochtendgloren wordt langzaam duidelijk dat ons team gisteravond een puike prestatie heeft geleverd door onze vrienden/concurrenten uit Arnhem ASV5 te verslaan met 5-3. ASV5 heeft een rating van 1577, wij speelden met 1458.

ASV trad aan met dezelfde opstelling als tegen ASV6. Hun sterkste speler (op rating) op het vijfde bord. En dat werd mijn lot, omdat ik voor Gerbert moest (of mocht) invallen. Maar het had misschien wel tot gevolg dat op de nadere borden voor ons een marginaal voordeel ontstond. Ik verloor, al vrij snel in een Siciliaan waar ik mij zelf vastzette en niet kon rokeren. Corniek op het eerste bord was nog eerder klaar met een snelle remise. Vervolgens verloor Eric (0.5- 2.5). Op de nadere borden stond het nog redelijk in balans. Dat ging snel veranderen! Rijk zette zijn ervaren tegenspeler pardoes mat na een doorgebroken pion. Wouter speelde een morragambiet (zet de partij op de site of inde schakel!!), offerde een paard voor eerst twee en later nog een pion en wist vervolgens de Dame te verschalken tegen toren/ paard. De Dame van Wouter was erg actief en snoepte alle pionnen van zwart op. Langzaam rukten Wouters’ pionnen op. De zwarte koning stond niet zomaar ‘ op de tocht’ maar in een koude najaarsstorm met veel ridders, raadsheren en kastelen om zich heen. Maar het werd teveel van het goede (2,5-2,5). Toen sloeg Hans toe met een
loper meer. Nog twee te gaan. Steef en Anja stonden gezond, met winstkansen. Anja kreeg een remise-aanbod, maar ‘ik speel nog even door’. Steef had actief spel door m.n. twee paarden, die vrolijk konden rondspringen en meer ruimte achter zijn pionnen. Zwart probeerde alles met torenaanvallen over de flanken, maar zijn loper was erg zwak. Er gingen pionnen af. En toen was het uit na een vorkje. Nu Anja nog… Haar opponent ruilde zijn toren voor een paard/ pion om de nagel uit haar spel te trekken. Daardoor werd winst moeilijker, en de tijd begon voor beiden te dringen. remise. 5-3.

Wat is het perspectief voor ons team in 2G? Alle prognoses kunnen in de prullenbak na deze flitsende start met 4 uit 2 tegen ASV (1577) en Mook (1610), dus niet eens de minste tegenstanders. SOS
2G is gewaarschuwd! Weliswaar hebben UVS, Pion en Millingen een iets hogere rating (1632-1658), maar er wordt rondom ons volop gemorst met de punten. We moeten reeel zijn. Nu vier punten, misschien nog vier erbij. Goede middenmoot, misschien tweede. Promotie? Niks is uitgesloten als we nog een keer stunten tegen UVS, Pion of Millingen. Bordpunten: 29. Matchpunten: 8.

Jan-Willem Koekebakker