Tinnensoldaat Jeugdschaaktoernooi Ede

Zaterdag 30 april 2022 deden we met Wouter, Max, Aniek, Kick, Ellen, Kate en Fosse mee aan het Tinnensoldaat Jeugdschaaktoernooi in Ede. Met eenenzestig deelnemers was het een gezellig toernooi, zonder dat het te druk was, want de spelers werden over drie speelzalen verdeeld. Voor ouders, begeleiders, broertjes en zusjes was er voldoende ruimte in de lange hal bij de bar.

Ik (Frans) was van plan enkele partijen te noteren, maar begeleiders mochten niet tussen de tafels komen. Max speelde de eerste ronde echter op bord 1, dus ik probeerde het toch. Hij speelde met zwart tegen Jesse en kreeg na 17 zetten zomaar een dame cadeau op g5. Max sloeg de dame, maar zijn tegenstander gaf niet op. Hij probeerde het verlies te compenseren door razendsnel te gaan spelen. Ook Max liet zich niet onbetuigd. De stukken stuiterden haast over het bord en ik zag ook van zijn kant wat stukken van het bord verdwijnen. Hij won uiteindelijk gemakkelijk, maar het noteren had ik toen allang opgegeven.
Ik had nog ruim voldoende tijd om bij de partij van Aniek te kijken. Zij speelde in onderstaande stelling Tc5 – c1 om mat te voorkomen. Helaas volgde daarop een aftrekaanval, waardoor ze de partij verloor. Zie je hoe zwart won?

De rest van de dag waren we in wisselende samenstellingen voornamelijk te vinden in de hal, waar we ons een tafel met stoelen hadden toegeëigend. Ook ouders kwamen supporteren.
Twee van onze jeugdspelers vielen in de prijzen. Fosse haalde met 5½ punt uit 7 een fraaie tweede plaats en Kate was met 4 punten gedeeld 3e. Beiden wonnen daarmee een beker!