Trainingsprogramma 2021-2022 bekend

Na dik een jaar online trainen, biedt SV Wageningen dit seizoen weer fysieke schaaktrainingen aan. Deze zijn op maandag- of woensdagavond in het clubgebouw van de WSDV, Grintweg 324a in Wageningen. Je vindt het complete programma, de data en tijdstippen op onze website, en in de agenda op de site in de rechterkolom.

Eindspelstudies Yochanan Afek
Componist van eindspelstudies en speler van het eerste IM Yochanan Afek komt op maandag 1 november en maandag 6 december naar Wageningen. De eerste training behandelt hij eindspelstudies rond het thema ‘het redden van slechte posities: positionele remise en eeuwig schaak’. In de tweede training gaat het over tactische wapens: (ont)pennen en de tussenzet in eindspelstudies. De studies zijn van verschillende moeilijkheidsgraad, zodat de training interessant is voor spelers van uiteenlopende sterkte. We zullen zo nodig deels in niveaugroepen werken. Deze trainingen zijn in het Engels.

Masterclass strategie
Op maandag 7 maart 2022 geeft IM Herman Grooten een masterclass strategie. Meer informatie volgt, maar ook Grooten heeft veel materiaal voor verschillende niveaus en zal de deelnemers ook in groepjes aan het werk zetten. Alle deelnemers krijgen een uitgebreide reader over strategie.

Leren van je eigen partijen
Daarnaast hebben we een serie trainingen waarin partijen van leden centraal staan. Trainers Fred Jonker en Kees Stap zullen hierin steeds een aantal partijen bespreken. Deelnemers moeten daarvoor vooraf een of meer door hen zelf al geanalyseerde partijen opsturen. De trainers zullen een keuze maken. Deze trainingen zijn op woensdag 15 december 2021 (voor de interne), op maandag 31 januari 2022 en op maandag 21 februari 2022.

Werken met engines
Nederlands kampioen correspondentieschaak John Stigter zal op maandag 4 april 2022 ingaan op de mogelijkheden van engines bij partijanalyse en partijvoorbereiding. Ook vertelt hij hoe hij als correspondentieschaker te werk gaat.

Zelf trainen en online opties
Speciaal voor nieuwe leden, aspirant-leden en voor leden die meer willen weten over zelf trainen en de online mogelijkheden houdt Anja Janssen op woensdag 24 november 2021 een interactieve presentatie (voorafgaand aan de interne).

Teamtrainingen en cursussen
Een aantal teams in de externe trainen ook met een eigen trainer. Tjerk Sminia heeft team 4 KNSB en team 2 SOS onder zijn hoede, en Erwin Oorebeek team 3 SOS. En op de woensdag voor de interne zijn er momenteel schaaklessen voor beginners en thuisschakers. Het aantal aanmeldingen hiervoor is overweldigend en we gaan in het nieuwe jaar nog zo’n cursus organiseren.

Samen partijen bekijken via Discord
SV Wageningen heeft op Discord een eigen server. Tijdens grote schaaktoernooien spreken leden daar regelmatig af om samen naar partijen te kijken. Op het programma staat bijvoorbeeld de tweekamp om de wereldtitel tussen Magnus Carlsen en Ian Nepomniachtchi. Wil je de link naar de server, stuur dan een mailtje.

Aanmelding en vragen
Anja Janssen, training@svwageningen.nl