VS De Zwaneridder wint schaaktitel na spannende strijd

Op zaterdag 16 januari 2016 werd in De Vredehorst weer het jaarlijkse schaakkampioenschap gespeeld voor teams van de Wageningse basisscholen. Ongeveer vijftig kinderen speelden verdeeld over elf teams om de felbegeerde wisselbeker of om de prijzen voor de eerste vijf teams. De titel ging uiteindelijk naar VS de Zwaneridder. DSCN0683

De sterkste teams van VS de Zwaneridder, OBS de Nijenoord en de Montessorischool gaven elkaar weinig toe; de onderlinge uitslagen waren steeds gelijk. Uiteindelijk werden de bordpunten die werden behaald tegen de andere teams beslissend. Team 1 van VS De Zwaneridder wist er in totaal 23 te scoren en bleef daarbij de eerste teams van OBS de Nijenoord en de Montessorischool één respectievelijk anderhalf bordpunt voor.
Vorig jaar waren deze scholen ook zeer succesvol en wisten ze alledrie door te dringen tot de finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond. Daarmee hebben ze maar liefst drie extra plaatsen verdiend voor Wageningen in de halve finales van dit jaar! De eerste vier teams hebben zich daarom geplaatst voor de halve finale op5 maart 2016.
Ook de sterkste spelers van het individueel klassement waren afkomstig uit de drie sterkste teams.
Zowel Sara Martinez (VS de Zwaneridder), Stijn Albers (Montessorischool), Wouter Wieggers (OBS de Nijenoord) als Ruben Bruins (OBS de Nijenoord) wonnen alle zeven partijen die ze speelden! Winnaar werd Sara, omdat ze aan het hoogste bord (1) speelde. Stijn, Wouter en Ruben speelden op respectievelijk bord 2, 3 en 4.

Voor veel jonge schakers was dit het eerste toernooi dat ze speelden en het was leuk om hen geconcentreerd bezig te zien. Een partij is pas gewonnen als de koning schaakmat is gezet. Het is echter veel leuker om zo veel mogelijk stukken te slaan om een rijke buit te vergaren!
Wederom waren er dit jaar tien leuke prijsjes te winnen met een prijsvraag. In één van de opdrachten moest de zwarte koning worden matgezet in maar liefst veertien zetten. De koning werd daarbij van de linker onderhoek het hele bord overgejaagd om tenslotte op de rechter bovenhoek te worden matgezet. Twee samenwerkende paarden namen het merendeel van het werk voor hun rekening.

We hopen dat iedereen een leuke dag gehad heeft en dat het schaken naar meer heeft gesmaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij Schaakvereniging Wageningen op donderdagavonden van 18.45 uur tot 20.00 uur. Op donderdag 21 januari beginnen we weer met een nieuwe competitie. Later instappen is echter ook altijd mogelijk. De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen, zonder verdere verplichtingen. Inlichtingen kunt u krijgen bij Frans Bonnier, jeugdleider SV Wageningen (0317-426363).

Einduitslag (matchpunten; bordpunten): 1. De Zwaneridder 1 (12; 23) 2. De Nijenoord 1 (12; 22) 3. Montessorischool 1 (12; 21,5) 4. Montessorischool 2 (9; 16) 5. Montessorischool 4 (8; 11,5) 6. De Nijenhoord 2 (8; 11) 7. Brinkschool/Friso (6; 8,5) 8. Jozefschool (5; 8) 9. De Zwaneridder 2 (5; 7,5) 10. Montessorischool 5 (5; 7,5) 11. Montessorischool 3 (2; 3,5)
Individueel : 1. Sara Martinez (7 uit 7) 2. Stijn Albers (7 uit 7) 3. Wouter Wieggers (7 uit 7) 4. Ruben Bruins (7 uit 7)

20160116_172134