Wouter Wieggers Osbo-kampioen C-jeugd en naar NK

Wouter Wieggers in het middenWouter Wieggers van SV Wageningen is eerste geworden bij de C-jeugd (t/m 14 jaar) op het persoonlijk jeugdkampioenschap van de Oostelijke Schaakbond (Osbo). Dit toernooi vond plaats op 2 en 3 januari 2020 in Doetinchem.
De deelnemers speelden zeven ronden (speeltempo 45 minuten per persoon per partij en 10 sec per zet). Na een remise in de eerste ronde, won Wouter vervolgens zes partijen. Daarmee eindigde hij fier bovenaan met 6,5 punten; 1,5 punt voor Florian Molanus uit Meppel en Oscar Broos uit Apeldoorn. Het was voor Wouter de eerste keer dat hij op Osbo-kampioen werd. In eerdere edities eindigde hij vaak als tweede.
Wouters eerste plek was tevens goed voor deelname aan het Nederlands kampioenschap schaken bij de C, dat plaatsvindt van 25 april t/m 1 mei 2020 in Almelo. In totaal streden veertien jeugdspelers om de Osbo-titel en om slechts één NK-plek. Aan het NK C mogen 26 jeugdschakers meedoen.
Een van de spannendste en langste partijen van Wouter was die tegen naaste concurrent Florian. Wouter speelde e4 met wit en Florian antwoordde met de Siciliaanse draak. Wouter trok ten aanval richting de koning, maar Florian verdedigde taai en creëerde ook tegenspel. Wouter kwam slechter te staan, maar trok in het eindspel door stukverlies van Florian toch aan het langste eind.
Bij de D-jeugd (t/m 12 jaar) deed nog een Wageninger mee aan het persoonlijk jeugdkampioenschap: Reiko Dirksen. Hij haalde 3,5 punt uit zeven partijen en werd daarmee achtste van de achttien. Bij de E (t/m 10 jaar) deden maar zes kinderen mee; Max Zheng van SV Wageningen werd daar gedeeld vierde.

Wouter (links) in zijn partij tegen Florian Wouter (links) in zijn partij tegen Florian in ronde 4
Uitslagen