1e overklast door titelfavoriet Paul Keres

De schakers van de SV Wageningen hebben een zware 2-8 nederlaag geleden tegen Paul Keres. De Utrechters zijn de grote favoriet voor de titel, maar Wageningen had toch gehoopt meer tegenstand te kunnen bieden.

Een stunt zat er echter nooit in. Diverse Wageningers moesten al snel erkennen dat de tegenstander een maatje te groot was. Sander van Eijk speelde één passieve zet en werd vervolgens vakkundig weggecombineerd. Kees Stap offerde een kwaliteit, maar zag die nooit meer terug. John Stigter sloeg te vroeg met de dame op b7. Arjen van Herwaarden wist na afloop niet goed waar het mis was gegaan. Tjerk Sminia speelde een lange theoretische variant waar de tegenstander beter op de hoogte was van de finesses. Erwin Oorebeek bracht een halfje op het scorebord, maar daarna was het weer de beurt aan Paul Keres. Jeroen Franssen vocht voor wat hij waard was, maar verloor toch. Treurig was de nederlaag van Bert Torn. Hij stond de hele partij beter, maar liet zich in het eindspel vreselijk flessen. Pas bij een ½-7½ achterstand wist Jan Timman voor de enige Wageningse overwinning te zorgen. Fred Jonker behaalde daarna nog een verdienstelijke remise.

“We zijn simpelweg overklast”, aldus teamcaptain Bert Torn. “We wisten vooraf dat het lastig zou worden, maar deze nederlaag is wel erg groot uitgevallen.”