Schaaktraining

Bij Schaakvereniging Wageningen wordt op verschillende manieren trainingen aangeboden voor zowel beginnende als gevorderde schakers. Alle clubleden kunnen deelnemen aan het clubtraining’s programma. Voor leden die aan de externe competitie meedoen (KNSB of SOS) wordt ieder per jaargang per team gekeken of er op maat gemaakte teamtrainingen worden georganiseerd. Daarnaast zijn er speciale beginners- en basis+ trainingen voor zowel leden als niet-leden.

Clubtraining seizoen 2020-2021
Voor leden van SV Wageningen worden de volgende clubtrainingen verzorgd:

• data volgen nog

De kosten voor deze trainingen zijn gratis voor clubleden.

Clubtraining ASV seizoen 2020-2021
ASV organiseert al jaren op de maandag op drie niveaus training. Door corona gaat alleen de middelste groep (ca 1500 tot ca 1800/1850 ELO) online door. Pascal Losekoot geeft die groep training. De trainingen zijn van 19.30 – 21.30 uur. Het programma is:

• 21 september: vooruitrekenen
• 12 oktober: pionneneindspelen
• 9 november: plannen maken in het middenspel
• 30 november: thema in overleg met deelnemers

De kosten voor deze vier trainingen samen bedraagd 22,50 euro.

Beginnerstraining
Ben je een absolute beginner of heb je de regels enigszins onder de knie? In zes bijeenkomsten leer je de beginselen van het schaken. Deze training is ook geschikt voor ouders met een kind in de jeugdopleiding volgens de Stappenmethode.

Allereerst komen aan de orde: bewegingen van de stukken, promotie, regels van de rokade en ‘en passant slaan’. Al snel leer je schaaktechnieken zoals mat zetten, aanvallen en voordelige ruil. Je oefent met bordvisie en de notatie. Daarna leer je over de dubbele aanval, het pennen van stukken en de röntgen-, en aftrekaanval. Je wordt ingevoerd in belangrijke principes van de opening zoals: concentreren op het centrum, ontwikkelen van de stukken en veiligheid van de koning. Tenslotte komen ook elementaire aspecten van het eindspel aan de orde. Na deze trainingen beschik je over een praktische basis voor veel schaakplezier.

Trainer: Richard Christians
Data: (woensdag) 28 oktober, 4, 11, 18 en 25 november en 2 december 2020
Tijd: 20:00 – 22:00
Kosten: 50,- euro
Aanmelden: thenextmove@kpnmail.nl
Optioneel: Individuele training in overleg (ook mogelijk via Zoom)

Basis+
Je speelt op wedstrijdniveau en hebt de ambitie om sterker te worden. Een goede manier om je grenzen te verleggen is leren van wat je lastig vindt of waar je tegen aan loopt; zowel schaaktechnisch als mentaal. Dat vraagt om een grondige analyse van je partijen en reflectie op je denkproces. Met die gegevens kun je doelgericht gaan trainen. Zo vergroot je je tactische vaardigheid en positioneel inzicht.

Jezelf ontwikkelen als schaker staat voorop in deze compacte training. In vier fasen wordt een leercyclus doorlopen die resulteert in een flexibel leerplan. Tijdens de training werk je eigen materiaal en ervaringen verder uit. Waar nodig kan worden ingegaan op specifieke thema’s zoals een repertoire opbouwen, varianten doorrekenen of posities beoordelen.

Trainer: Richard Christians
Data: in onderling overleg (ook mogelijk via Zoom)
Tijd: in onderling overleg
Kosten 35,- euro