Schoolschaak

Online schoolschaakkampioenschap 2021

Op woensdagmiddag 7 april 2021 organiseert Schaakvereniging Wageningen het schaakkampioenschap voor scholieren van de Wageningse basisscholen. Vanwege de coronabeperkingen zal het kampioenschap dit keer online plaatsvinden op de schaakwebsite lichess.org. Het toernooi begint om 15.00 uur en duurt tot ca. 17.00 uur.

Deelnemers spelen zeven partijen met 5 minuten bedenktijd per persoon per partij en 5 seconden per zet. De kinderen worden Zwitsers ingedeeld, zodat iedereen al snel tegenstanders van zijn/haar eigen niveau krijgt. Medailles zijn er voor de nummers 1, 2 en 3 voor kinderen uit de groepen 1 t/m 5 (onderbouw) en kinderen uit de groepen 6 t/m 8 (bovenbouw). Ook maken we een scholenklassement op. Daarvoor tellen de resultaten van de beste vier spelers van elke school. Voor de nummers 1, 2 en 3 van dit klassement zijn er bekers te verdienen. Nummer 1 krijgt bovendien de wisselbeker voor een jaar. Ook zijn er plekken te verdienen voor de regionale voorronde die hoogstwaarschijnlijk georganiseerd zal worden.

Inschrijven voor het kampioenschapstoernooi kan tot en met 5 april 20.00 uur online via dit inschrijfformulier. Deelnemers moeten een Lichess-account hebben of aanmaken. Dit kan hier. Na inschrijving ontvangen ze meer informatie over hoe ze aan het toernooi kunnen meedoen. Elk kind moet zich daarvoor na inschrijving voor het toernooi, op Lichess aanmelden voor het team Schoolschaakkampioenschap Wageningen 2021 en vervolgens voor het kampioenschap en eventueel het oefentoernooi. Deze informatie sturen we ook per mail naar alle deelnemers. Belangrijk is dat iedereen eerlijk speelt zonder hulp. Meer daarover lees je in het fairplayprotocol van toernooireglement.

Deelnemers kunnen oefenen met het online schaken tijdens het oefentoernooi dat we op woensdag 31 maart organiseren op Lichess, aanvang 15.00 uur. Hier spelen ze vijf partijen. Ook kunnen kinderen meedoen aan de wekelijkse online toernooien die we organiseren met SV Wageningen op Lichess, via team Jeugdschaak Wageningen. Dit is elke donderdag van 19.15 tot 20.00 uur.
Lichess is een volledig gratis site met een schat aan oefenmateriaal en mogelijkheden voor alle niveaus. Voor beginners is er een basiscursus.

Voor vragen, mail naar jeugd@svwageningen.nl

Schoolschaakles

Trainers van SV Wageningen geven les op diverse basisscholen in Wageningen. Vaak gebeurt dit na school, met een ouderbijdrage. Op sommige scholen maakt schaken onderdeel uit van het curriculum en vindt de schaakles plaats onder schooltijd. Voor informatie over de mogelijkheden op jouw school, stuur een mail naar jeugdschaakwageningen@hotmail.com