Afek behaalt 81 procent in simultaan tegen clubgenoten

Yochanan Afek gaf zaterdag 25 augustus een simultaan in de openbare bibliotheek van Wageningen tegen 18 spelers van Schaakvereniging Wageningen.

Dit evenement was georganiseerd vanwege de zestigste verjaardag van Yochanan, die inmiddels tien jaar voor Schaakvereniging Wageningen uitkomt. Voorzitter Albert van de Harst memoreerde in zijn toespraak vooraf aan de vele partijen die Yochanan reeds in het eerste team van Wageningen gespeeld heeft. Dit zijn er 86, waarvan er slechts 12 verloren gingen!
Voordat Yochanan aan zijn simultaan begon, liet hij twee vlotte aanvalspartijen van zichzelf zien op het grote demonstratiebord.

Na bijna vier uur simultaan spelen was de eindscore dertien winstpartijen voor Yochanan, drie remises en twee verloren partijen, een mooie score van 81 procent.
Yochanans spel was overtuigend, maar hij moest toch een paar maal in het stof bijten.
Nadat hij Albert van de Harst en Rijk Timmer had verslagen, moest hij opgeven tegen Jaap Melgers. Yochanan gaf een toren weg, maar volgens Jaap al in een goed stelling voor hem.

img_10971

Daarna volgden weer drie overwinning voor Yochanan tegen Joost Hooghiemstra, Victoria Naipal en Marc Bruggeman. Victoria vergiste zich in de volgorde van twee zetten en liet haar dame instaan.
John Stigter speelde een goede remise. Hij bereikte een zetherhaling door de dame van Yochanan steeds opnieuw aan te vallen.
Daarna volgde een serie van zes overwinningen voor Yochanan. Tegen Frans Bonnier investeerde Yochanan een toren voor een mataanval. Hij had het goed gezien.
Er waren nu nog maar vijf spelers over, waardoor zij extra onder druk kwamen te staan.
Geertje Timman speelde een solide partij. Zij stond nooit slechter en kwam terecht in een toreneindspel met een pion meer. Dat werd remise gegeven.
Frits Gieltjes speelde een tactische partij. Yochanan stond beter en zag een winstweg, maar koos toch een andere variant. Frits pakte zijn kans en bereikte een stelling met ondekbaar mat, waardoor Yochanan op kon geven.

img_10981

img_10991

Ekatarina Naipal speelde goed tot aan het lichte stukkeneindspel. Daarin liet ze zich overmeesteren en verloor te veel pionnen. Ekatarina speelt later deze maand de schaakolympiade in Istanbul met het Surinaams damesteam.
Erik van Mullekom was een kleine kwaliteit verloren en werd in het eindspel mat gezet.
Marco Otte had nu de eer om één op één tegen de zestigjarige meester zijn partij af te ronden. Marco stond twee pionnen voor in een toreneindspel, maar volgens Yochanan was Marco’s fout dat hij de pionnen te krampachtig bleef dekken, in plaats van op activiteit te spelen. De partij eindigde in remise, waarmee de simultaan ook direct beëindigd was.
De vijf spelers met een goed resultaat ontvingen het boek De Toren of De Pion, waarvan Yochanan de auteur is.

img_11041

Naast de simultaan van Yochanan gaf meervoudig Wagenings kampioen Fred Jonker een aanschuifsimultaan tegen belangstellenden. Fred: “Er was genoeg belangstelling aan het begin van de middag, alhoewel het met name veel ‘houthakken’ was”.

De simultaan werd financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Schaakpromotie Wageningen. Onze dank gaat ook uit naar de openbare bibliotheek in Wageningen die de locatie ter beschikking stelde.

De uitslagen in chronologische volgorde:
1 Albert van de Harst 0
2 Rijk Timmer 0
3 Jaap Melgers 1
4 Joost Hooghiemstra 0
5 Victoria Naipal 0
6 Marc Bruggeman 0
7 John Stigter ½
8 Richard Christians 0
9 Frans Bonnier 0
10 Karel Scholten 0
11 Albert Boshoven 0
12 Jan Hendrik Neuteboom 0
13 Hans van Wijk 0
14 Geertje Timman ½
15 Frits Gieltjes 1
16 Ekatarina Naipal 0
17 Erik van Mullekom 0
18 Marco Otte ½