Anna en Elmar plaatsen zich voor NK jeugd

Twee jeugdleden van de Schaakvereniging Wageningen hebben zich geplaatst voor het NK schaken voor de jeugd dat in de voorjaarsvakantie gespeeld wordt in Assen. Afgelopen weekend scoorden Anna Martinez en Elmar Roothaan in het eerste kwalificatietoernooi in Arnhem genoeg punten voor deelname aan het NK. Sara Martinez viel buiten de prijzen en gaat bij volgende toernooien proberen zich alsnog te plaatsen.

Anna werd deze zomer dertigste op het EK schaken voor meiden tot 16 jaar. Komend jaar gaat zij het proberen in de categorie tot 20 jaar. In Arnhem kon zij zich hiervoor plaatsen en dat lukte met speels gemak. Zij speelde mee met de jongens en behaalde 4½ punt uit 7 partijen. Daarmee behaalde zij een derde plaats en dat betekende zelfs een plaats op het NK algemeen, dus tussen de jongens. Anna kiest er echter voor om mee te gaan doen met het meidenkampioenschap. “Dit wordt mijn eerste jaar in de A-categorie, dus ik geef de jongens graag de kans op hun NK”, lachte zij na afloop.
Elmar deed mee in de categorie tot 16 jaar. Op rating was hij als tiende geplaatst, maar op het bord liet hij zien niet bang te zijn voor zijn sterkere tegenstanders. Met een fabuleuze eindsprint haalde hij 5½ punt uit zeven partijen en werd daarmee derde. Genoeg voor plaatsing voor het NK.