Anna Martinez via zilver op NK schaken naar EK

Op het Nederlands kampioenschap jeugdschaken in Assen heeft Anna Martinez de tweede plaats behaald bij de meisjes t/m 20 jaar. De Wageningse schaakster scoorde 5 punten uit 7 partijen, een punt minder dan kampioen Robin Duson uit Hoorn. Met het zilver heeft Anna zich wel geplaatst voor het Europees kampioenschap voor meisjes t/m 18 jaar, dat in augustus in Riga (Letland) wordt gehouden.

Foto: Harry Gielen


Anna kende in Assen een vliegende start. De eerste drie partijen werden redelijk eenvoudig gewonnen. In de vierde ronde leek zij ook tegen de op papier favoriete Robin Duson een belangrijke zege te boeken. In een onoverzichtelijke stelling zag zij de juiste combinatie echter een zet te laat, waardoor Duson kon ontsnappen. Anna bereikte nog wel een eindspel met een pion meer, maar Robin kon dit goed verdedigen. Daarna was de pijp een beetje leeg bij Anna. Met drie remises besloot zij het toernooi en stelde daarmee wel de tweede plek en het bijbehorende plaatsbewijs voor het EK veilig.

Anna was redelijk tevreden over het toernooi. “Ik ben blij met het resultaat en de partijen die ik gespeeld heb. Vooral over de eerste vier partijen ben ik tevreden, hoewel ik in ronde vier van Robin had moeten winnen. Daarna kreeg ik wat last van zenuwen en ging het minder. De zesde ronde had ik qua stelling ook nog wel moeten winnen, maar dat lukte helaas niet.”