Anna scoort 50% op EK jeugd

Anna Martinez heeft eind augustus deelgenomen aan het EK schaken voor de jeugd. In de categorie meisjes t/m 16 jaar scoorde zij na een moeizaam begin uiteindelijk 4½ punt uit negen partijen en eindigde daarmee op de gedeelde 30e plek van in totaal 65 deelnemers. Anna kijkt tevreden terug op het toernooi: “Ik vond het EK heel leuk. Het was een bijzondere ervaring dat ik in de eerste ronde op een livebord mocht spelen zodat iedereen in de hele wereld mijn partij kon volgen via internet.. Naast het schaken was ook Riga, de hoofdstad van Letland waar we speelden, een mooie stad. Het eten was helaas wel een stuk minder dan in Nederland.”

Anna in actie op het EK. (foto Harry Gielen)

Anna mocht in de eerste ronde meteen aan de bak tegen een sterke Russische speelster. Ze verloor helaas na een incorrect stukoffer. De tweede ronde koos ze een verkeerd plan, en ging er hard af. De derde ronde had ze een gelijke partij met geen duidelijke uitschieters; remise. De vierde partij was de eerste partij waarbij Anna grote winstkansen had: “Maar ik zag in het middenspel de winst niet en na een offer van de tegenstander kwam eeuwig schaak. Na deze partij heb ik me herpakt en was vastberaden de volgende partij te winnen, wat ik deed. Na de voorbereiding op het bord gekregen te hebben, sloeg mijn aanval door, mijn eerste winst. Ronde 6 speelde ik tegen een Russische die na de opening een fijne aanval kreeg, deze zette niet door zoals gewenst en ik won in tijdnood een toren en daarmee de partij. Ronde zeven speelde ik tegen een Duitse, die een slecht toernooi draaide. Desondanks bewees ze dat ze haar rating waard was en versloeg me nadat ik het verkeerde plan koos. In de voorlaatste ronde speelde ik tegen een meisje dat al haar partijen remise had gespeeld en een plusscore had van bijna honderd ratingpunten. Mijn coach Robert had me al gewaarschuwd dat ze waarschijnlijk een stabiele speelster was die nauwelijks fouten maakte. Dat deed ze ook tegen mij niet en de partij eindigde in remise na een beter eindspel voor haar. De laatste ronde was ik vastbesloten te winnen voor de 50%, ik speelde tegen een Française die een goed toernooi had gedraaid. Ik kreeg twee mooie centrumpionnen waardoor ik veel ruimte had, dit resulteerde in een uiteindelijke doorbraak waarna ik een stuk won. Een mooi einde van een bijzonder toernooi.”