Anna wint de Gilbert Cup

Het Nederlands Schaak Jeugdteam heeft in Glasgow meegedaan aan de Glorney Cup. In vier categoriën werd gestreden tegen landenteams uit Engeland, Schotland, Wales, Frankrijk en Ierland. Anna Martinez deed mee aan de Gilbert Cup, voor meiden t/m 18 jaar. Samen met Robin Duson en Eline Roebers veroverde Anna de cup! Haar score van 4 uit 5 leverde hier een belangrijke bijdrage aan.


De eerste wedstrijd tegen Schotland was spannend maar werd toch gewonnen met 2½-½, een mooi begin van het toernooi. ’s Middags tegen Engeland ging minder soepel en werd het 1½-1½. De derde ronde tegen Frankrijk, op papier de sterkste tegenstandsters, sloegen de Nederlandse meisjes hard toe, 2½-½. In de vierde ronde tegen Wales, waren ze echt op dreef, 3-0. De laatste dag, de vijfde ronde, stond het Nederlands team nummer 1, maar er moest nog tegen Ierland gespeeld worden. Het kon nog mis gaan maar Anna liet al snel weten daar niet aan mee te willen werken en won haar partij met een mooi matbeeld. Even later waren de andere meisjes ook klaar, 2½-½ en de buit, de Gilbert Cup, was binnen. “Ik vond het een ongelooflijk leuk toernooi en door 12 van de 15 bordpunten te behalen hebben we ook wel bewezen dat ons team de beste was!”, aldus een blije Anna. Voor Anna was dit toernooi een goede voorbereiding op het aanstaande EK jeugdschaken in Letland.

De Nederlandse organisatie was in handen van Pathena Chess en Rick Lahaye, Mark en Anne Haast gingen mee als coaches. Verder gingen nog een aantal ouders mee die vooral voor de maaltijden zorgden.
De Nederlandse teams waren vooraf al kanshebbers op de cups in alle categorieën, maar het resultaat overtrof alle verwachtingen. Het ene na het andere landenteam werd opzij gezet en uiteindelijk wonnen de teams 3 van de 4 cups. Alleen de jeugd onder 18 won de cup net niet op een half puntje na, zij werden tweede. Onnodig om te zeggen dat Nederland, onder leiding van Pathena Chess, volgend jaar opnieuw mee zal doen aan de Glorny Gilbert Cup. Deze vindt dan plaats in Ierland.

Kijk voor verslagen en uitslagen op home.pathena.nl.