Arnhemse jeugd wint massakamp van Wageningen

Op 2 juli 2022 streden de jeugdleden van ASV en Wageningen tegen elkaar in de massakamp.

Na twee coronajaren kon de jaarlijkse ontmoeting gelukkig weer worden hervat in Arnhem. Waar het voor Wageningen moeilijk bleek voldoende jeugdleden op te stellen, had ASV dit jaar een recordaantal deelnemers. Maar liefst 16 ASV-ers namen het op tegen 6 Wageningers. Met een Zwitserse indeling en een even aantal spelers werd het desondanks voor iedereen een leuk toernooi met snoepjes en ijsjes!

We hadden afgesproken dat van beide teams de beste vijf spelers zouden tellen voor het teamresultaat en daar kwam dan nog in ronde 7 de carrousel bij, waarbij we met de zes Wageningers tegen zes ASV-ers speelden die ongeveer van gelijk niveau waren. De oneven ronden speelden de deelnemers gewoon rapid schaak met 15 minuten bedenktijd. In de even ronden waren er bijzondere schaakvarianten. In ronde 2 werd weggeefschaak gespeeld. In ronde 4 lagen er munten en snoepgoed op het bord. Die moesten eerst worden geslagen om de stukken ruim baan te geven.

Grappig was het krimpschaak in ronde zes. Het werkt als volgt: zodra een rij of lijn leeg komt, schuiven de stukken van de voor-, achter- of zijkant op en doet de buitenste rij of lijn niet meer mee. Het bord wordt daarom gedurende het spel steeds kleiner. Bijzonder is dat de veldkleur van de lopers kan veranderen en dat de promotierij van de pionnen steeds opschuift. Pionnen kunnen door een zet van de tegenstander promoveren! Een van de partijen eindigde op een speelbord van slechts acht veldjes.

Teamtussenstanden waren niet goed bij te houden omdat vooraf niet duidelijk was wie de beste vijf ASV spelers zouden worden. Na zes ronden bleek ASV met 20,0 tegen 16,5 voor te staan. Die voorsprong gaven ze in de Carrousel niet meer weg. Die eindigde in 3 – 3. ASV won de massakamp daardoor met 23,0 tegen 19,5. Beste speler was echter de Wageninger Max Zheng. Hij won al zijn partijen! Voor de rest van het team: volgend jaar is er weer de mogelijkheid om revanche te nemen.

Na afloop gingen alle spelers met een medaille naar huis!

Uitslagen massakamp 2022