Benjamin Bok en Vladimir Epishin winnen het 67e Bevrijdingsschaaktoernooi

Op Bevrijdingsdag puilde universitair sportcentrum De Bongerd in Wageningen bijna uit van de schakers. 190 deelnemers was een recordopkomst. Veel schakers hadden zich na de slechte weersvoorspelling op het laatste moment nog aangemeld.

De A-groep was met 7 grootmeesters en 5 meesters sterk bezet. Vooraf was er geen duidelijk favoriet voor de eindoverwinning aan te wijzen. De beslissing viel pas in de laatste ronde. Na ronde 6 stonden de grootmeesters Bart Michiels en Alexandre Dgebuadze met 5,5 punten aan kop. In ronde 7 werden zij ingedeeld tegen Vladimir Epishin en Benjamin Bok, die beiden een half punt minder hadden.
De Russische grootmeester Epishin, voormalig secondant van Karpov, zette Michiels vanaf het begin van de partij onder druk, bouwde een sterk centrum op en kon zich zelfs een kwaliteitsoffer veroorloven, zonder dat de winst in gevaar kwam. Bok won van Degebuadze en daarmee eindigden Bok en Epishin op de gedeelde eerste plaats met zes punten.

IMG_2192a

Bok werd op basis van de weerstandspunten uitgeroepen tot de toernooiwinnaar. Hij was uiteraard blij met het winnen van het Bevrijdingsschaaktoernooi, waaraan hij op aanraden van Van Wely had deelgenomen.

Michiels en Dgebuadze eindigden op de gedeelde derde plaats, maar door hun verlies moesten ze Loek van Wely en Eelke Wierma naast zich dulden.
Van Wely verslikte zich in ronde 2 al in Piet Peelen en nadat hij in ronde 5 niet verder kwam dan remise tegen Eelke Wiersma, was hij kansloos voor de eindoverwinning. Jan Timman eindigde op de gedeelde zevende plaats met 5 punten. Hij ging ten onder tegen Ferenc Langheinrich in ronde 4 en tegen Bok in ronde 6. Sander van Eijk en Yochanan Afek eindigden eveneens op 5 punten. Zij waren hiermee de best presterende leden van SV Wageningen.
In de B-groep wonnen Tyro Bekedam en Hamoen Habibie en in de C-groep was Lars Trolenberg de sterkste.

Zie ook verslag in De Gelderlander.