D-team wint brons

pos1

Zaterdag 21 februari speelde ons D-team in de subklasse in Deventer.  Het team behaalde een fraaie derde plaats. Het team bestond uit Christiaan van der Gaag, Martijn van der Gaag, Niek Aerts en Yari Baars. De wedstrijden zouden 13.00 uur beginnen. Zelf was ik er ruim op tijd, maar Yari zou sporten tot 12.00 uur en werd daarna door zijn vader direct naar Deventer gereden. Yari arriveerde precies op tijd voor de eerste wedstrijd.

Er waren slechts vijf teams, zodat er vijf ronden werden gespeeld met een bye voor elk team. De eerste wedstrijd tegen Voorst werd gemakkelijk met 4-0 gewonnen. Ook de tweede wedstrijd werd gewonnen. De Cirkel werd met 3-1 verslagen. De Cirkel had slechts twee jeugdleden voor de subklasse, maar twee jeugdleden van Voorst maakten het team compleet. Ben Zee dacht dat de subklasse niet was bedoelt voor spelers die al aan de OSBO-competitie hadden meegedaan. SMB, Mook en Wageningen hadden dat anders begrepen. Onervaren spelers waren van harte welkom, maar we dachten dat de subklasse ook was bedoelt voor teams die de topklasse niet hadden gehaald.
De derde wedstrijd was tegen het sterke team van SMB. Yari speelde een goede partij en pakte een prachtig punt. De anderen konden minder potten breken, zodat de wedstrijd met 3-1 verloren ging. Tegen Mook ging de strijd gelijk op: het werd 2-2. Christiaan en Yari pakten de punten. Vooral Christiaan had een mooie combinatie:

Christiaan (wit) had gezien dat hij een aftrekaanval kon maken, maar hij had geen aanvalsdoel voor het kopstuk. Hij speelde d3-d4! Zijn tegenstander sloeg de pion e5xd4? De enige zet was Db3-e6! Er volgde Le4-h7+ Kg8-h8; Lh7-c2+ Kh8-g8; Lc2x b3 en Christiaan had een dame veroverd. Later vertelde hij me nog dat het jammer was dat f7 gedekt was, anders had hij mat kunnen geven met Lh7-g6+ Kh8-g8; Dh6-h7+ Kg8-f8; Dh7-f7#! Als je zo denkt, dan laat je zien dat je de vierde stap aan kunt!
De laatste ronde was de bye, maar omdat er een prijsuitreiking zou volgen bleven we nog even wachten. Toen bleek dat de teams van Mook en Wageningen precies evenveel match- en bordpunten hadden. Er werd een beslissingswedstrijd om de tweede plaats gespeeld. Ons D-team had zich al ingesteld op naar huis gaan en verloor die wedstrijd kansloos met 4-0. Ze gingen dus naar huis met bronzen medailles.

Frans Bonnier