Eerste team maakt te veel fouten

Wageningen 1 is het seizoen slecht begonnen. Tegen Zukertort Amstelveen dolf de eersteklasser ondanks een vroege voorsprong met 4-6 het onderspit. Te veel fouten in de slotfase nekten het team.

In een vooruitgespeelde partij had Sander van Eijk de Wageningers al op voorsprong gezet. In 22 zetten liet hij de tegenstander kansloos. Na een remise van Fred Jonker vergrootte Yochanan Afek de voorsprong. In een op het oog gelijkstaand eindspel wist hij met zijn actieve stukken toch binnen te dringen in de zwarte stelling.
Nederlagen van Jeroen Franssen en Erwin Oorebeek zorgden weer voor een gelijke tussenstand. Vooral de nederlaag van Oorebeek leek onnodig. Na een mindere zet maakte de jeugdige tegenstander het overigens wel mooi af. Een tegenvaller was vervolgens de remise van Jan Timman, normaal gesproken altijd goed voor een punt. In een lastig eindspel wist de tegenstander met een fraaie, haast studieachtige lopermanoeuvre af te wikkelen naar remise.


Teamcaptain Bert Torn maakte een misrekening die een pion verloor. Dit brak hem uiteindelijk op in het verre eindspel. Tjerk Sminia gaf zijn debuut als basisspeler glans met een gedegen overwinning. De tegenstander speelde een opening die Sminia toevallig de week voordien goed had bestudeerd. De studie rendeerde, Sminia kon de druk langzaam opvoeren en via kwaliteitswinst kon hij het punt bijschrijven.

De druk lag nu op de schouders van Arjen van Herwaarden en Kees Stap om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Van Herwaarden had eerder in de partij twee pionnen gewonnen, maar stond vervolgens wel steeds onder druk. Het kostte hem veel bedenktijd en dat brak hem uiteindelijk op. In tijdnood maakte hij een blunder en de tegenstander sloeg onverbiddelijk toe. Stap had een pion geofferd en vermeed daarom dameruil. Daarbij overzag hij dat vervolgens zijn koning onder vuur kwam te liggen. Daar waar dameruil een remise had opgeleverd, ging Stap nu mat.

Torn was teleurgesteld in de nederlaag van zijn team. “Er heeft zeker meer in gezeten. We hebben echter te veel fouten gemaakt en dat kostte ons de kop. De volgende ronde moeten we aan de bak tegen de reserves van Kennemer Combinatie. Dit jaar degradeert er vanuit onze poule slechts één team. We moeten voorkomen dat we net als vorig jaar een slechte start hebben en het onnodig spannend gaat worden.”