Eindspelkunstenaar Afek redt punt

Yochanan Afek heeft binnen de schaakwereld naam gemaakt als eindspelcomponist. Zaterdag had hij al zijn expertise op dit gebied nodig om Gerrit Prakken te verslaan. Na zes uur hevige strijd wist Afek de vesting van zijn tegenstander te breken. Dit was hard nodig, want met zijn overwinning hielp Afek Wageningen aan een 5-5 gelijkspel tegen concurrent DD uit Den Haag.

Daarvoor was er het nodige misgegaan bij de Wageningers. Jan Timman had zijn team in een vooruitgespeelde partij nog wel op voorsprong gebracht. Vanwege zijn deelname aan het EK kon hij niet bij de wedstrijd aanwezig zijn. In een fraaie partij liet hij John van der Wiel kansloos. Zijn teamgenoten konden de positieve start geen vervolg geven.

David van Eekhout en Fred Jonker verloren vrij geruisloos. John Cornelisse liet zich echter enorm flessen. Hij drong Henk Happel met al zijn stukken terug naar de onderste rij. Toen Cornelisse de beslissende slag uit wilde delen, bleek dat Happel een listige val had gezet. Het leek of hij zijn dame weggaf, maar in werkelijkheid wist hij een paard van Cornelisse te veroveren.

Invaller Jeroen Franssen deed nog wat terug voor Wageningen. Via een uitstekende voorbereiding wist hij Peter Monté te verslaan. Remises voor Hendrik Marks, Erik van den Dikkenberg en Arjen van Herwaaarden legden de druk bij Bert Torn en Yochanan Afek. Torn wist zijn eindspel met een pion meer echter niet te winnen, waarna de expertise van Afek nodig was om nog één punt in Wageningen te houden.