Erelid Bert Bijsterbosch overleden

Op 3 mei 2014 is op 79-jarige leeftijd ons erelid Bert Bijsterbosch overleden. Bert was een zeer aimabel mens en heeft veel betekend voor onze vereniging waarvan hij lid was sinds 1963. Hij was secretaris in het seizoen ‘68/’69 en voorzitter van 1970 tot 1975 en hij speelde heel wat jaren in het eerste team. Ten tijde van zijn voorzitterschap veranderde er veel in de maatschappij en op de schaakvereniging heeft hij dat mede vorm gegeven. Het werd allemaal veel minder formeel en Bert vond dat prima. Zelf vond hij dat de schaakclub meer een sociëteit werd waar men elkaar ontmoette.

foto-BB-b

Bert was ook vele jaren betrokken bij de organisatie van het Bevrijdingsschaaktoernooi, onder meer als aanmeldadres. Dat ging in die tijd allemaal nog telefonisch. Dat betekende dat zijn vrouw Loes haar bijdrage leverde, ook als er op bijzondere tijden telefoontjes uit Oost-Europa kwamen. Tijdens vele toernooien zat Bert in zijn blauwe T-shirt van de Stichting Schaakpromotie Wageningen achter de aanmeldtafel. Tijdens het 80-jarig jubileum van Schaakvereniging Wageningen, in 2006, is Bert tot erelid benoemd.

Bert heeft meermalen verteld dat hij opgegroeid is in Olst als zoon van de plaatselijke bakker. Dat was hard werken en betekende ook dat hij vaak met de bakfiets op pad moest om spullen te bezorgen.

Bert was tot zijn pensioen hoogleraar aan de vakgroep Fysische en Kolloïdchemie. Verschillende leden van Schaakvereniging Wageningen hebben college van hem gehad en enkelen zijn zelfs gepromoveerd toen hij optrad als plaatsvervangend rector.

Toen enkele jaren geleden tijdens een ALV bleek dat er een tekort was aan jeugdtrainers, bood hij direct zijn hulp aan. Ondanks dat de wekelijkse schaakavond al jaren te vermoeiend was, was hij tot vorig seizoen actief bij het lesgeven aan de jeugd. Sinds ongeveer 2000 speelde hij niet meer in de interne en externe competitie, maar wel wekelijks nog thuis tegen een andere schaker. Ook volgde Bert de website nauwlettend en was hij jarenlang een trouw supporter van het eerste team bij de thuiswedstrijden op zaterdag. Zaterdag 8 februari was hij er nog, zelfs op de fiets en het was al bijna donker toen hij naar huis ging.

De jaarlijkse eindejaarsattentie werd door hem zeer op prijs gesteld en deze bezoekjes waren erg gezellig en onderhoudend. We gedenken Bert als een erg vriendelijke, volgens sommigen “geweldige” man.

Via de volgende link is Bert te zien tijdens enkele Bevrijdingsschaaktoernooien en wordt hij herdacht tijdens het Bevrijdingsschaaktoernooi op 5 mei 2014.