Help Anna naar het EK schaken in Letland

Anna Martinez heeft een drukke zomer voor de boeg. De Wageningse schaakster doet eind augustus mee aan het Europees kampioenschap voor meisjes t/m 16 jaar, dat in Riga (Letland) wordt gehouden. Als voorbereiding daarop speelt zij diverse schaaktoernooien in binnen- en buitenland. Ook staan er de nodige trainingssessies op het programma. Om het hele traject te bekostigen, is Anna een crowdfundactie gestart.

Foto: Harry Gielen

De 16-jarige schaakster is in 2012 begonnen bij de Schaakvereniging Wageningen. Al gauw bleek haar talent, en in de jaren daarna behaalde ze diverse prijzen bij landelijke toernooien. In 2014 werd ze vanwege haar prestaties uitgeroepen tot Wagenings sporttalent tot 12 jaar. In de jaren daarna groeide ze uit tot een van de best schakende meisjes in haar leeftijdscategorie. Dit resulteerde vorige maand zelfs in de tweede plaats tijdens het NK meisjes tot 20 jaar.

Door haar tweede plaats op het NK, mag Anna nu naar het EK in haar eigen leeftijdscategorie. Daar hangt echter een flink kostenplaatje aan vast. “Aangezien de KNSB, de landelijke schaakbond, niet over voldoende middelen beschikt om alle reis- en verblijfskosten voor het EK te vergoeden wordt er van de deelnemers een hoge eigen bijdrage gevraagd. Ook de trainingen en (buitenlandse) toernooien in de voorbereiding op het EK brengen flinke kosten met zich mee. Ik ga volgende week een toernooi spelen in Hilversum, in de zomervakantie volgen dan nog toernooien in Amsterdam en Dieren. Met het Nederlands jeugdteam mag ik meedoen met een internationaal toernooi in Schotland. Om mij extra goed voor te bereiden krijg ik privétraining van twee gerenommeerde schaaktrainers. Met deze crowdfundactie hoop ik de kosten voor de voorbereiding en het EK te kunnen betalen. Elke bijdrage is van harte welkom, maar voor degenen die 150 euro willen bijdragen verzorg ik graag een simultaan of een andere schaakgerelateerde activiteit.”

Anna heeft duidelijk ambities voor het EK en de komende jaren. “Ik wil graag mooie partijen spelen op het EK en hoog eindigen. In de komende vier jaar wil ik het NK meisjes proberen te winnen om opnieuw de kans te krijgen om op een EK of WK te spelen. Later wil ik graag meespelen met het NK Dames en in het Nederlands Damesteam, omdat ik graag een voorbeeld wil zijn voor talentvolle schakende meisjes.”

Wie Anna wil ondersteunen in haar ambities kan een financiële bijdrage leveren via https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/schaken/ek-jeugdschaak-2018-in-letland.html.