Hugo Gerritsen wint schoolschaaktoernooi

Op zaterdag 9 april 2022 speelden vierendertig leerlingen van zeven verschillende Wageningse basisscholen het jaarlijkse schaakkampioenschap voor scholieren dat vanwege Corona een paar maanden was uitgesteld.

Er was zowel een individueel als een scholenklassement. Tussen de partijen door deden de deelnemers hun best om de juiste antwoorden te vinden op een aantal schaakvragen. Ze konden daarmee een aantal leuke prijsjes winnen. Er werd gespeeld in het clubhuis van de damclub dat sinds dit seizoen ook door de schaakclub wordt gebruikt.

Bij het individuele klassement werd onderscheid gemaakt tussen bovenbouw (groep 6 t/m 8)  en de groepen daaronder (groep 1 t/m 5). De sterkste van allemaal bleek Hugo Gerritsen van Obs De Nijenoord. Hij won al zijn zeven gespeelde partijen. Van de lagere groepen bleek Zichen Yan (Obs De Nijenoord) de sterkste. Hij haalde vijf punten uit zeven partijen en wist menig leerling uit de bovenbouw te verslaan!

Per school werden de resultaten van de vier beste deelnemers opgeteld voor het scholenklassement. De beste drie scholen plaatsten zich voor de finale van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond op 14 mei. Obs De Nijenoord bleek de sterkste en prolongeerde daarmee de titel die ze vorig jaar online hadden gewonnen. De G.J. van de Brinkschool werd tweede en de Montessorischool was de derde school die zich plaatste voor de finale.


De winnende school

Voor veel kinderen was dit toernooi de eerste keer dat ze aan een schaaktoernooi deelnamen. Het was vooral moeilijk om met een klok te spelen, maar het was mooi om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij hielpen. Ook matzetten bleek vaak moeilijk. In een van de partijen had de zwartspeler een grote voorsprong, maar hij moest de witte koning nog zien te verschalken. Hij gaf steeds schaak met zijn dame of toren, maar de witte koning maakte voortdurend rondjes om het zwarte paard dat hij ook gewoon kon slaan. Na een stuk of vijf rondjes stond de zwarte koning schaak, maar kon hij dat niet meer opheffen. Ze kwamen er samen achter dat het onverhoeds mat was geworden.

Eindranglijst