In de aanbieding: een Chessity-account

Via een speciale aanbieding heeft de schaakclub enige tijd geleden een behoorlijk aantal Chessity-accounts aangeschaft. Uiteraard zijn die er om gebruikt te worden en als SVW-lid kun je voor 5 euro zo’n account kopen, waarmee je een jaar lang volledige toegang tot Chessity krijgt.

Als je niet een ouder bent van een van onze jeugdschakertjes, hoor ik je nu vragen: “Alles leuk en aardig, maar wat is Chessity eigenlijk?” Chessity is een zelfstandige digitale methode om te leren schaken. In eerste instantie richt Chessity zich op jeugd- en schoolschakers. En dat vanaf de allereerste beginselen. “Maar wat heb ik er als niet al te jeugdige schaker dan aan?” Nou, je zult niet veel hebben aan de spelletjes om de basisregels te leren, maar op Chessity is ook een enorme database aan tactische stellingen en die lopen qua speelsterkte zeer sterk uiteen, van beginner tot het niveau van titelhouders. Er is een opdeling in “Eenvoudig”, “Gemiddeld” en “Moeilijk”, en daarnaast kun je er nog voor kiezen stellingen qua speelsterkte te laten mixen of af te laten hangen van je TPR. Dit laatste omdat je rating bij wordt gehouden. Je krijgt steeds blokken van maximaal 9 stellingen voor je kiezen. “Maximaal” omdat het blok bij drie fouten wordt afgesloten.

Als volwassene is deze enorme database met tactische stellingen de hoofdmoot van het aangebodene. Maar er is meer. Want er is ook een eindspelhoek met opgaven van Erwin l’Ami, eindspelstudies van onze eigen Yochanan Afek en theorie van Robert Ris. De opgaven van l’Ami zijn heel pittig en kloppen niet echt qua rating. Terwijl ikzelf bij Chessity tactisch net geen 2200 heb, zit ik met mijn eindspelrating volgens l’Ami onder de 1200! Maar dat mag de pret niet drukken, want je kunt er veel van leren. Ook de studies van Yochanan vragen erom diep te gaan en diep te graven. Maar ook al lukt het je niet ze op te lossen, toch kun je achteraf genieten van heel wat juweeltjes. Enkel het theoriegedeelte van Ris is anders van opzet: hij biedt je lessen aan over pionnen- en toreneindspelen, die je vervolgens toe kunt passen in blokken van negen opgaven. Wat hij aanbiedt is basiskennis, maar wel zeer nuttige basiskennis. Stoor je echter niet aan zijn beroerde Engels.

Chessity is natuurlijk maar een van de vele online mogelijkheden die er zijn om je schaken te trainen. Maar voor 5 euro kun je je echt geen buil vallen. En als je dagelijks minimaal een tactisch blokje van 9 opgaven probeert te doen, zul je vanzelf je resultaten zien verbeteren. Dus waar wacht je nog op? Misschien op uitleg hoe je zo’n account kunt krijgen? Betaal 5 euro aan de penningmeester en stuur een gewenste username naar erwin@nightjar.demon.nl Dan zal ik je account aanmaken en je je password sturen. Als je al een (proef)account hebt, dienen we eerst binnen Chessity vrienden te worden (mijn gebruikersnaam is Oortje64), vervolgens maak je mij jouw coach (onder “Coach” kun je ”Coachmanager” vinden en daar kun je rechtsboven een blauwe knop vinden om een coach toevoegen) en dan kan ik een jaar premium op je account zetten.

Erwin Oorebeek