In Memoriam Jan Koerselman

Op zondagmorgen 9 januari is ons lid Jan Koerselman overleden. Jan meldde zich in 2002 aan bij de Schaakvereniging Wageningen. Het schaken bleek hem uitstekend te bevallen. In de afgelopen acht jaar heeft hij weinig donderdagavonden gemist en vaak was hij als toeschouwer op zaterdagmiddag bij de externe wedstrijden te vinden.

 jan-koerselman

Jan was geen van man van veel lawaai en veel woorden, maar kenmerkte zich door een rustige, bescheiden en correcte opstelling. Zijn karakter kwam ook op het schaakbord tot uiting. Jan was geen aanvallende speler, hij hield het liefst zijn stelling onder controle. Maar een vechter was hij wel. Hij gaf nooit op, ook al stond hij een dame achter. Die eigenschap kwam goed van pas in het zesde team, waar hij de laatste jaren het topbord verdedigde.

 

Afgelopen zomer werden de teams weer ingedeeld en aan Jan werd uiteraard gevraagd of hij weer in het zesde wilde schitteren. Toen vernamen wij het slechte nieuws van zijn ziekte. Hij wilde graag weer meespelen, maar dan wel als reserve want zijn gezondheid liet een volwaardige inzet (even) niet toe. De maanden daarna bleek zijn strijdlust ook naast het schaakbord. Met een positieve instelling knokte hij voor wat hij waard was, al was de achterstand aanzienlijk. Uiteindelijk bleek deze strijd voor hem niet te winnen, en toch nog onverwacht snel heeft hij moeten capituleren.

 

De Schaakvereniging Wageningen heeft in Jan Koerselman een trouw en beminnelijk lid verloren. Wij wensen zijn vrouw Joke en zijn kinderen veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

 

 

Het bestuur van de Schaakvereniging Wageningen