KNSB-3 is kampioen

Het KNSB-3 team van schaakvereniging Wageningen heeft op de laatste competitiedag voldoende bordpunten binnengehaald voor het kampioenschap met. Het team had tot de laatste ronde alle 5 wedstrijden gewonnen. Alleen Vianen/DVP2 zou nog langszij kunnen komen, alhoewel dat in grote mate slechts een theoretische mogelijkheid was want 1,5 bordpunt was voldoende om een 8-0 winst voor Vianen/DVP2 voor te zijn. Vianen won uiteindelijk ook niet, maar speelde gelijk tegen UVS4. Wageningen verloor weliswaar met 3-5 tegen HMC Den Bosch 3, maar behaalde genoeg bordpunten om de winst eigenhandig te beslechten. Alle teamleden hebben zin in een vervolg volgend jaar in de KNSB-competitie.

Na afwezigheid in twee voorafgaande rondes behaalde Harry Verhoef tijdens zijn rentree het eerste bordpunt van de dag. Met een degelijke partij verkreeg Harry een overwicht in het centrum en kon -sneller dan zijn tegenstander kon verdedigen- omschakelen naar een massale aanval op de koningsvleugel welke de Koning in kwestie niet kon navertellen. Karin Jeuken speelde Caro-Kann en kreeg een vestingsmuur op het bord nadat haar tegenspeler de c-pion doorschoof naar c5; een remise was uiteindelijk het resultaat waardoor de winst was veiliggesteld.

Pieter de Paus en zijn tegenstander hadden na 120 minuten spelen alle stukken nog op het bord. Daarna ging het echter rap de verkeerde kant op waarna Pieter zich bij de bar kon melden ;). Co Wiersma behaalde niet veel later een mooie overwinning. Met spannend spel ging het lange tijd gelijk op. In de slotfase deed zijn tegenstander een foutieve torenzet waardoor hij geen tegenspel meer had en zijn meerdere moest erkennen. Daarna was het Joost Hooghiemstra die van het bord werd geveegd door een 9-jarige :) tegenstander. Joost speelde Engels en stond lange tijd goed. Waar zijn tegenstander 1 minuut deed over de eerste 11 zetten duurde de 4 daarop volgende zetten meer dan een uur. Joost gaf op zet 20 een kostbaar tempo weg die hem in een slechte eindstelling bracht. Joost speelde nog (te) lang door maar Hrdya Dinanath maakte het allemaal uitstekend af.

Alexander Vos de Wael en zijn tegenstander waren nog wat kleine schuifzetjes aan het doen toen beide heren tot de conclusie kwamen dat er voor geen van beiden meters te maken waren en de partij werd beslecht in remise. 4-3 stond op het bord en we waren ongeveer halverwege de speeltijd aangezien Corniek le Poole en zijn tegenstander Wim van Oostrum er zin in hadden. Terwijl alle schaakpotten in Den Bosch beklonken waren hadden Corniek en Wim nog tijd. De ene toeschouwer dacht dat het remise stond; een ander dacht dat het voor Corniek verloren was. Terwijl Corniek lange tijd uitstekend stond te keepen, had zijn tegenstander moeite om een plan te maken voor de winst van zijn extra pion. Na een lange strijd met verschillende pogingen had Wim eindelijk een manier gevonden en Corniek gaf op.

5-3 was het resultaat. De eerste nederlaag van het seizoen voor het Wageningse KNSB3-team, maar we hebben vandaag behaald waarvoor we gekomen zijn en dat was het veiligstellen van de groepswinst. Het mocht de pret niet al te veel drukken en het kampioenschap kon gezamenlijk gevierd worden bij de ‘Wok’ in Rosmalen.

Het KNSB3-team deelt de winst met de (deze dag) afwezige Marco Otte en Janno Heger. Ook jullie bedankt voor je bijdrage dit jaar!