Kwartet aan de leiding

Marco Otte en Robin van Leerdam waren het er na afloop niet over eens. “Ik gaf een pion weg en toen was mijn stelling opeens niet zo goed meer”, mokte Otte. “Dat je de pion weggaf klopt, maar daarvoor stond ik al beter”, meende Van Leerdam. In de analyse bleek de waarheid zoals gebruikelijk in het midden te liggen. Maar dat maakte niet meer uit. Van Leerdam won en is een van de vier koplopers bij de Schaakvereniging Wageningen.

Na de pionwinst pakte Van Leerdam ook nog eens het initiatief en toen was het voor Otte niet meer te houden. Ook Jef Verwoert deed goede zaken. Hij kwam tegen Kees Stap slecht uit de opening en moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Stap lette even niet op en speelde automatisch zijn torens naar de open c-lijn. Daarop had Verwoert echter een listig antwoord klaar liggen. Stap verloor een paard en moest hevig teleurgesteld opgeven.

De derde koploper is Wim Thieme. Hij won met zijn gebruikelijke gedegen spel van Clemens de Vos. Wellicht werd De Vos afgeleid door het feit dat zijn mobiele telefoon afging. Onmisbaar in het dagelijkse leven, maar erg storend tijdens een schaakpartij. Peter van Hintum is de meest verrassende naam in het leidende kwartet. De jongeling uit de eigen jeugdopleiding toog tegen Hans van Wijk onvervaard ten aanval. Van Wijk verdedigde zich echter goed. Juist toen hij het ergste achter de rug leek te hebben, maakte hij een lelijke fout. Van Hintum aarzelde niet en sloeg onmiddellijk toe.