Nieuwelingen strijdend ten onder

De Schaakvereniging Wageningen mocht bij de start van het seizoen vijf nieuwe schakers begroeten. De nieuwelingen toonden hun talent op het bord, maar moesten duidelijk nog even wennen. Hoewel er zeker kansen waren op een overwinning, beten vier van hen uiteindelijk in het stof.

De enige die wel won was Peter van Hintum. Hij komt uit de jeugdafdeling en gaat het dit jaar bij de senioren proberen. Dat hij daar veel schakers het leven zuur gaat maken, bleek gelijk in de eerste ronde. Tegen Albert Boshoven trok hij onvervaard ten aanval. Boshoven kon het niet verdedigen en Van Hintum won beslissend materiaal.

Victoria Naipal is een ervaren speelster. De Surinaamse, die in Wageningen is komen studeren, is al diverse jaren dameskampioen van haar land. Zij mag eind september zelfs meedoen aan het WK voor landenteams in Rusland. Tegen Wim Thieme kwamen haar talenten er nog niet helemaal uit. In het middenspel verloor zij een pion en dat was tegen de niet minder ervaren Thieme funest. Geroutineerd schoof hij het eindspel naar winst.

Noud Vromans komt over van de Bennekomse Schaakvereniging. Hij hoopt in Wageningen wat sterkere tegenstand te treffen. Hij kan zijn borst nat maken, want in de eerste ronde moest hij meteen flink aan de bak. Tegen Frits Gieltjes werd het een spannende partij. Gieltjes was daarbij net iets slagvaardiger. Meindert de Jonge maakte na circa 25 jaar zijn rentree achter het schaakbord. Tegen Hans van Wijk toonde hij aan dat het talent nog zeker niet verdwenen is. De Jonge won een pion, maar moest daarvoor wel zijn koningsstelling verzwakken. Dit werd hem fataal toen Van Wijk met zijn lopers kon binnendringen.

Mariƫlle ten Have maakte haar debuut op een schaakclub. In de opening maakt zij indruk met een gedegen opzet. Tegenstander Wim de Leeuw moest zelfs zijn dame geven om de aanval te stuiten. Ten Have miste vervolgens echter nog de rust en ervaring om het voordeel naar winst te voeren. Zij overzag iets, verloor zelf ook haar dame en moest alsnog het punt aan De Leeuw laten.