Nikolai van Beek overleden

Dinsdag 11 juni bereikte ons het bericht dat op maandag 10 juni ons lid Nikolai van Beek is overleden. Begin dit jaar kwam hij ernstig ziek terug van een vakantie in Thailand. De geconstateerde hersentumor bleek niet operabel. Nog enige tijd heeft hij in een verzorgingstehuis in Eindhoven gewoond.

Nikolai tijdens een schaaktoernooi in Kenia

 

Van 1973 tot 1985 was Nikolai lid van onze club. Daarna is hij voor zijn werk eerst naar de VS en vervolgens naar Kenia verhuisd. In 2008 bracht hij vanuit Kenia weer eens een bezoek aan Wageningen en uiteraard bezocht hij ook onze schaakvereniging. Aan de bar van de Vredehorst opperde hij dat het leuk zou zijn als Wageningen een match zou spelen tegen Kenia. Het leek een wild idee, maar via de moderne techniek bleek het toch mogelijk. Op 3 oktober 2009 was het zover: via internet speelden de Wageningers in de bibliotheek en de Kenianen in een hotel in Nairobi. Een trotse Nikolai zag in Nairobi dat dit evenement een enorme boost gaf aan het Keniaanse schaakleven.

Nikolai (rechts) tijdens het Keniaanse deel van de internetmatch

Lange tijd zagen we Nikolai niet tot hij zich anderhalf jaar geleden weer meldde. Hij was na zijn pensioen weer in Wageningen komen wonen en wilde ook graag weer schaken. Uiteraard werd hij opnieuw lid van onze schaakclub. Helaas mochten wij maar kort van zijn aanwezigheid genieten. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Kijk hier voor de rouwkaart.