Obs. De Nijenoord prolongeert schaaktitel

Op zaterdag 18 januari 2014 werd in De Vredehorst weer het jaarlijkse schaakkampioenschap gespeeld voor teams van de Wageningse basisscholen.

De Nijenoord had weer een sterk team gestuurd om de titel te verdedigen, maar had het dit jaar niet makkelijk. Ook de Montessorischool en de Zwaneridder hadden sterke teams naar het toernooi afgevaardigd. De eerste twee bordspeelsters van de Zwaneridder zijn in hun leeftijdsklasse zelfs regerend meisjeskampioenen van de Oostelijke Schaakbond!
Na drie ronden stonden de eerste teams van deze scholen zonder puntverlies aan kop. De eerste tik werd uitgedeeld door de Montessorischool in ronde vier. Zij versloegen toen de Nijenoord met 3-1, terwijl de Zwaneridder gelijk speelde tegen het tweede team van de Nijenoord. De Zwaneridders sloegen echter hard terug in de ronde daarna: ze wonnen met maar liefst 4-0 van de Montessorischool en kwamen op kop met een punt voorsprong op beide concurrenten. In ronde zes won de Nijenoord echter weer nipt van de Zwaneridder, zodat er een spannende laatste ronde kwam. De Nijenoord liet daarin geen steken meer vallen en pakte de titel. De Montessorischool kwam niet verder dan een gelijkspel tegen het tweede team van de Nijenoord, maar haalde toch de tweede plaats, omdat hun derde team gelijk wist te spelen tegen het eerste team van de Zwaneridder. Obs. De Nijenoord 1 en de Montessorischool 1 hebben zich hiermee geplaatst voor de halve finales van het basisschoolschaak van de Oostelijke Schaakbond op 15 maart 2014.

Het individueel klassement werd gewonnen door Sara Martinez (Vs. de Zwaneridder). Zij wist al haar partijen te winnen! Haar zus Anna (Vs. De Zwaneridder) werd tweede met 5,5 uit 6. Matthijs Bruins (Obs. De Nijenoord) had ook 5,5 uit 6. Tegen elkaar hadden ze remise gespeeld en ze hadden allebei ook evenveel keer wit gehad. In hun onderlinge partij had Anna echter met zwart gespeeld, waardoor zij de medaille voor de tweede plaats kreeg en Matthijs die voor de derde plaats.

Voor veel jonge schakers was dit het eerste toernooi dat ze speelden en het was leuk om hen geconcentreerd bezig te zien. Als er af en toe wat fout ging dan hielpen de kinderen elkaar om een zet te vinden die wel mocht. Mat zetten blijft altijd moeilijk. In tegenstelling tot bij dammen, is het bij schaken remise als één van de partijen niet meer kan zetten (pat). Zo kan iemand van wie alle stukken zijn geslagen soms toch nog gelijk spelen! Ook waren er dit jaar weer 10 leuke prijsjes te winnen met een prijsvraag.

We hopen dat iedereen een leuke dag gehad heeft en dat het schaken naar meer heeft gesmaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij Schaakvereniging Wageningen op donderdagavonden van 18.45 uur tot 20.00 uur. Donderdag 23 januari beginnen we weer met een nieuwe competitie. Later instappen kan ook. De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen, zonder verdere verplichtingen. Inlichtingen kunt u krijgen bij Frans Bonnier, jeugdleider SV Wageningen (0317-426363; jeugdschaakwageningen@hotmail.com). Bekijk ook onze website: www.svwageningen.nl.

Einduitslag (matchpunten; bordpunten): 1. Obs. De Nijenoord 1 (12; 23,5) 2. Montessorischool 1 (11; 19,5) 3 . Vs. De Zwaneridder 1 (10; 19,5) 4. Obs. De Nijenoord 2 (10; 17,5) 5. Montessorischool 2 (8; 18) 6. Vs. De Zwaneridder 2 (8; 15) 7. Montessorischool 3 (5; 12,5) 8. Johan Frisoschool (4; 8) 9. Montessorischool 4 (2; 6,5)
Individueel : 1. Sara Martinez (6 uit 6) 2. Anna Martinez (5,5 uit 6) 3. Matthijs Bruins (5,5 uit 6)