Online trainingen van start

Dit seizoen organiseren we weer online schaaktrainingen voor clubleden via Zoom. Naast clubtrainers als Fred Jonker, Erwin Oorebeek en Tjerk Sminia, verzorgen dit keer ook IM Willy Hendriks en IM Yochanan Afek een aantal trainingen. De data en onderwerpen van de eerste drie trainingen op een rij.

Dinsdag 13 oktober: Eerst zetten, dan denken of toch liever een plan?
Trainer: Erwin Oorebeek
Niveau: open
Tijd: 20-22 uur
In 2012 schreef Willy Hendriks Move First, Think Later, waarin hij probeert zin en onzin te onderscheiden in de adviezen die trainers geven om je schaakspel te verbeteren . Zeven jaar later kwam Efstratios Grivas met twee delen Monster your Middlegame Planning, waarin hij met behulp van partijfragmenten schakers laat kiezen uit drie plannen. In zijn inleiding geeft Grivas een duidelijke sneer aan Hendriks en stelt dat er niets beters is dan eerst het beoordelen van de stelling, dan het kiezen van een plan en dan de uitvoering. Hij laat dit volgen met: “That’s the right order, although many trainers/authors do no really follow it – they prefer to teach first to move and then to think.” Tja, ik ken niet veel andere schaakboektitels die dit letterlijk vermelden. In de training wil ik proberen van beide trainers iets mee te pikken om, als het dan geen plan is, in ieder geval een idee te hebben wat je in een bepaalde middenspelstelling kan doen.


Dinsdag 27 oktober: It’s your move (deel 1)
Trainer: Willy Hendriks
Niveau: >1800
Tijd: 20-22 uur
Er is geen betere manier om nieuwe dingen te leren en om je slagvaardigheid te trainen dan het oplossen van opgaven. In twee trainingen (27 okt en 17 nov) bekijkt IM Willy Hendriks verschillende soorten opgaven op verschillende media (boeken, programma’s, online). Onderwerpen die aan de orde komen: wat komt er allemaal kijken bij het maken van opgaven, welke zijn het meest geschikt, moet snelheid beloond worden, hoe kun je trainen met online live partijen, et cetera. Willy zal speciale aandacht besteden aan Lichess puzzles, die heel geschikt zijn om je ‘alledaagse slagvaardigheid’ te trainen.
Willy Hendriks heeft veel ervaring met het maken van opgaven (in de dubbele betekenis van oplossen en zelf construeren) en heeft er in zijn boeken al het nodige over geschreven. Voorafgaand aan de training krijgen de deelnemers al een aantal opgaven die in de training behandeld gaan worden. In de training zelf moeten de deelnemers natuurlijk ook aan de slag met nieuwe opgaven.

Dinsdag 17 november: It’s your move (deel 2)
Trainer: Willy Hendriks
Niveau: >1800
Tijd: 20-22 uur

Aanmelden: mail naar training@svwageningen.nl (vermeld voor welke training(en) je je wilt aanmelden).

Het vervolg van het programma komt binnenkort op de site te staan.